Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

U predvečerje spomendana sv. Antuna Padovanskog i imendana požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, 12. lipnja u požeškoj Katedrali održan je svečani Antunovski koncert, iznimni glazbeno kulturni događaj kojega je krasila sadržajna raznolikost, kvaliteta programa i njegove izvedbe. Uz brojne ljubitelje sakralne glazbe, koji su ispunili požešku Katedralu, uz svečara biskupa Antuna nazočni su bili brojni svećenici kao i predstavnici javnog i kulturnog života Grada Požege.
Koncert je započeo skladbom J. S. Bacha „Koncert za obou i violinu BWV 1060 (Allegro)“ koju je izveo komorni ansambl. Nakon toga katedralni komorni zbor izveo je skladbu J. S. Bacha „Aus der Tiefen, rufe ich, Herr, zu dir BWV 131 (Adagio, Vivace)“ te skladbu W. A. Mozarta „Laudate Dominum KV 339“ u solističkoj izvedbi Gabrijele Škrabal. Nastupila su zatim dva dječja zbora Katoličke osnovne škole pod ravnanjem prof. Ljube Šolić. Izveli su sljedeće skladbe: G. Guiraud „Ave Regina Caelorum“; I. Peran „Slavimo te“; N. N. „Na babilonskim obalama“; G. Aichinger „Laudate Dominum“; M. Martinjak „Nebo se rastvara“; N. N. „Ti si moje sve“. Potom je orguljašica Katarina Javora na orguljama solistički odsvirala skladbu J. S. Bacha „Concert BWV 1065 (Allegro)“. Uslijedio je nastup mješovitog zbora požeške Glazbene škole koji je otpjevao sljedeće skladbe: V. Lisinski „Cum invocarem“; G. Faure „Cantique de Jean Racin, op. 11“; C. Johengen „At the table of the world“. Zatim je nastupio Katedralni mješoviti zbor sa skladbama J. S. Bacha „O Jesu Christ mein’s Lebens Licht BWV 118“ i F. Schuberta „Ko košuta“. Na kraju koncerta prisutnu publiku oduševio je katedralni mješoviti zbor zajedno s mješovitim zborom požeške Glazbene škole izvedbom skladbe W. A. Mozarta „Gloria“ KV 257 (iz „Credo Messe)“.
U ime svih nazočnih generalni vikar Josip Krpeljević uputio je biskupu slavljeniku Antunu imendansku čestitku a potom i jedan učenik Katoličke osnovne škole u Požegi, jedna mu učenica uručila cvijeće, a ravnatelj Frano Barišić prigodni poklon. Zahvalivši na čestitkama, biskup Antun je ustvrdio kako su dva zbora Katoličke osnovne škole, zbor Glazbene škole te Katedralni zbor svojim pjevanjem pomogli da ljepota i sklad ne dođu samo do naših ušiju, nego prođu kroz naša srca te se ostvari određena naša preobrazba. Glazba ima moć svojom ljepotom i skladom dići nas iznad onoga svakodnevnog, teškog, sumornog i sivog, rekao je biskup. Izrazio je posebnu zahvalnost onima koji su vježbali zborove, kao i svim sudionicima u pjevanju i sviranju na njihovu plemenitom djelu. Pojasnio je kako nas glazba podsjeća da ne pripadamo samo zemlji, nego nebu koje je naše ishodište i cilj. Sveci su već dospjeli u tu stvarnost pa se večeras na svoj način stopila u jedno ta dvostruka preobrazba: glazbena i svetačka, kazao je biskup. Zahvalio je svima, od svećenika, vjernika pa do najmanjih i djece na izrazima blizine i čestici, kao i na molitvi. Zaželio je da večerašnja ljepota i sklad potraje te svjedoči da ono što svakodnevno proživljavamo kao muku, nevolju i tjeskobu nije konačno, nego da će se na nama ostvariti ono što nam je Bog u Isusu Kristu zajamčio.