Biskup pohodio Hrvatsku katoličku misiju u St. Gallenu

Požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je Hrvatsku katoličku misiju St. Gallen te je 15. lipnja predvodio slavlje sv. Potvrde za četrdesetak hrvatskih mladića i djevojaka. Pozdrav mu je uputio voditelj Misije fra Mićo Pinjuh, istaknuvši važnost događaja sv. Potvrde za mlade i hrvatsku zajednicu u St. Gallenu i okolici, što je potvrdilo i dvoje krizmanika u svojoj riječi dobrodošlice. Biskup je podsjetio kako će Isus Krist po sakramentu sv. Potvrde darom svoga Duha krizmanike potpuno uspostaviti u stanje Božjih sinova i kćeri te ih ugraditi u puno zajedništvo Crkve, svoga živog organizma, te ih je pozvao da mu otvore vrata svoga srca.
Na temelju svetih čitanja biskup je u homiliji protumačio krizmanicima kako su oni po svojoj jedinstvenoj i neponovljivoj osobi duhovna bića te ih ne mogu usrećiti materijalni probitci, nego ispunjenost njihova srca puninom kojoj je ime Duha Sveti. Upozorio je kako sv. Luka, prikazujući događaj Pedesetnice u Djelima Apostolskim govori da je dolazak Duha Svetoga na apostole bio poput neuhvatljive i nevidljive snage vjetra koji je ispunio kuću u kojoj su boravili a učenici se napunili Duha ljubavi kojim je Isus pobijedio smrt, te ih iznutra međusobno povezao da oni više nisu bili izgubljeni pojedinci nego zajednica, jedno njegovo tijelo, živi organizam Crkve. Još je dodao krizmanicima da će Isus Krist snagom svoga Duha po sakramentu svete Potvrde dovršiti u njima ono što je započeo u svetom krštenju te ih pridružiti mnoštvu hrvatskih ljudi koji su na isti način tijekom naših trinaest stoljeća postajali njegovi u Katoličkoj Crkvi. Istaknuo je da oni u svetoj Potvrdi neće tek nešto primiti, nego je ona događaj na razini „biti“ po kojem u punini postaju Božji sinovi i kćeri, dobivaju status rodbine Božje, prepoznatljiv za vječnost po pečatu dara Duha Svetoga u njihovim srcima. Pozvao je krizmanike da budu ponosni što ih Isus potpuno prihvaća za svoju braću i sestre i želi učiniti pobjednicima nad smrću. Potaknuo ih je neka se ne srame Isusa Krista nego životom svjedoče povezanost s njime i surađuju s Duhom Svetim te evanđeoskim vrijednostima obogaćuju švicarsko društvo.
Pri svršetku svetog slavlja – u kojem su koncelebrirali fra Miljenko Stojić iz Hrvatske katoličke misije u Frauenfeldu te Juraj Kostelac iz Hrvatske katoličke misije u Feldkirchu u susjednoj Austriji – domaćin fra Mićo je zahvalio roditeljima što su potaknuli svoju djecu da prime sakrament svete Potvrde i što im svjedoče vjeru a biskupu za spremnost kojom je prihvatio predvoditi ovo slavlje, unatoč brojnim obvezama svojoj biskupiji. Biskup je čestitao krizmanicima na onom što su po sakramentu svete Potvrde postali te ih je ohrabrio da ostanu vjerni Isusu Kristu i daru Duha Svetoga koji su primili. Zahvalio je fra Mići za požrtvovnost kojom služi duši hrvatskog čovjeka u St. Gallenu i okolici, njegovim suradnicima, napose zboru koji je svojim skladnim pjevanjem obogatio slavlje.