Sjednica Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi

Pod predsjedanjem prepošta Ivice Žuljevića, a u nazočnosti požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića održana je 26. lipnja u Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Nakon molitve prepošt Žuljević pozdravio je biskupa Antuna i nazočne kanonike. Poseban pozdrav uputio je novoimenovanim kanonicima Draženu Akmačiću i Mladenu Štivinu, te im je poželio dobrodošlicu na njihovoj prvoj kaptolskoj sjednici. Napomenuo je da se sjednica održava neposredno pred svetkovinu sv. Petra, zaštitnika požeškoga Stolnog kaptola.  Biskup Antun je čestitao novim kanonicima imenovanje te potaknuo da svojim vjernim vršenjem službe pridonesu što boljem djelovanju Kaptola u skladu sa Statutom.

Na sjednici su najprije razmatrana personalna pitanja. Kanonik pokorničar Antun Ćorković uputio je dijecezanskom biskupu molbu da zbog župnih i svetišnih obveza u Pleternici  bude razriješen službe pokorničara a prepoštu Kaptola poslao je molbu da zbog istih razloga bude oslobođen službe kantora. Većinom glasova prihvaćena je njegova molba te je za službu kantora izabran novi kanonik Mladen Štivin. Također je većinom glasova prihvaćen prijedlog dijecezanskom biskupu da za novog  pokorničara imenuje kanonika Dražena Akmačića. Potom je kanonik kustos Mario Sanić podnio financijski izvještaj za 2018. godinu, kao i za prvih pet mjeseci 2019. godine, te je prikazao trenutno stanje kaptolske blagajne. Razmotrena su pitanja gospodarskog stanja Kaptola i donesena odluka da se u Statut unese način financiranja Kaptola, imovina koju trenutačno posjeduje – Stari Grad u Kaptolu, te obveze Kaptola s obzirom na Riznicu Katedrale i Dijecezanski muzej.

Prepošt Žuljević je izvijestio o nastavku radova na obnovi Staroga Grada u Kaptolu, gdje se nastavlja s arheološkim istraživanjima i očekuje mogućnost njegove obnove iz europskih fondova.   Također je izvijestio o tijeku radova u Katedrali s obzirom na restauriranje kanoničkih klupa i propovjedaonice, kao i sanaciju vlage u kripti Katedrale i oko nje. Obznanio je da će se euharistijsko slavlje prigodom svetkovine sv. Petra, zaštitnika požeškoga Stolnog kaptola održati u Katedrali na Petrovo, 29. lipnja, a u predvečerje, 28. lipnja u crkvi sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu  Petrovski koncert.