Duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

Od 3. do 5. srpnja 2019. godine u Domu sv. Augustina u Velikoj održane su duhovne vježbe za pedesetak vjeroučitelja laika i odgojiteljica u vjeri s područja Požeške biskupije koje je vodio karmelićanin o. Danijel Čolo, župni vikar Župe Uznesenja BDM u Remetama. Na samom početku duhovnih vježbi pozdrav svim sudionicima uputio je Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda izražavajući radost i zahvalnost vjeroučiteljima i odgojiteljicama što su odvojili svoje vrijeme kako bi ga posvetili jačanju svoje duhovne dimenzije koja je okosnica vjerodostojnog vjeroučiteljskog i odgojiteljskog svjedočenja i rada u školama odnosno predškolskim ustanovama gdje vrše svoje poslanje. Poseban pozdrav dobrodošlice izrekao je voditelju duhovnih vježbi zahvaljujući mu na prihvaćanju poziva i dolasku u Veliku među vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije.

Nakon zaziva Duha Svetoga kojim su oraspoložili i otvorili svoje srce za Božja nadahnuća, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su tijekom tri dana duhovnih vježbi pod vodstvom o. Danijela promišljali o plodovima Duha za koje treba svakodnevno moliti, ali koje i sami trebaju njegovati u svome životu. Plodovi Duha su im od velike pomoći u njihovom svakodnevnom osobnom i obiteljskom životu te nošenju vlastitih slabosti i tereta kao i poslanju u školama i predškolskim ustanovama – napose u odnosu prema djeci, ali i roditeljima te kolektivu s kojim rade. Dnevni ritam duhovnih vježbi bio je prožet molitvom i razmatranjima, osobnom i zajedničkom pobožnošću, prigodom za slavlje sakramenta pomirenja te osobni razgovor s o. Danijelom, a vrhunac svakoga dana bila je sveta misa s propovijedi. Voditelj duhovnih vježbi je na jasan i konkretan način kroz mnoštvo primjera i osobnih iskustava svjedočio koliko je teško, ali u isto vrijeme blagoslovljeno živjeti po Božju ne ravnajući se po instinktivnim tjelesnim nagnućima nego po vjeri i poticajima Duha.

Duhovne vježbe vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri zaključili su u petak, 5. srpnja sudjelujući u večernjem zahvalnom euharistijskom slavlju koje je u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima grada Požege predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u prigodi 22. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezinoga prvog biskupa.