Molitveno bdijenje u požeškoj crkvi sv. Lovre

U predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, 9. kolovoza svečanom službom večernjih hvala u crkvi sv. Lovre u Požegi započelo je molitveno bdijenje. Službu večernjih hvala predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, a sudjelovali su članovi požeškog Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časne sestre, bogoslovi, aspiranti za svećeništvo, karitasovi volonteri, mladi, članovi molitvenih zajednica te drugi vjernici.
Nakon kratkog čitanja biskup je u homiliji zahvalio nazočnim moliteljima što svojom sabranom molitvom i radošću vjere koja živi u njima, žele stvoriti duhovno ozračje svetkovine sv. Lovre. Podsjetio ih je da su u ovu osamstoljetnu crkvu sv. Lovre upisane radosti i nade tolikih naraštaja vjernika, koji su u njoj slavili svetkovinu njezina zaštitnika, te ih je pozvao da im pridruže svoje sadašnje radosti i nade. Na temelju naviještenog ulomka iz Prve Petrove poslanice, biskup je ustvrdio kako je trpljenje koje je Isus Krist podnio za nas jedan od najsnažnijih dogadaja u čitavoj povijesti čovječanstva, jer se Bog u tim patnjama do kraja angažirao za čovjeka. Ako su Kristove patnje tako sudbonosne za nas, onda svi oni koje svoje patnje pridružuju Isusovim patnjama, ulaze u Božji svijet koji se dogodio baš putem patnje i trpljenja, a obnavlja se u slavlju svete misne žrtve i na svoj način u našim životima, kazao je biskup. Dodao je kako nas sv. Petar poučava da u spomenute patnje i trpljenja spadaju pogrde kojima kršaćni bivaju izloženi i koje podnose zbog svoje vjere, naglasivši da su te pogrde izvor našeg blaženstva, jer tada i u nama počiva onaj Duh Božji koji je bio u sv. Lovri. Sva veličina i slava sv. Lovre jest u njegovu snažnom duhu kojim se opredijelio za Isusa Krista i u spremnosti zbog njega poći u smrt, zaključio je biskup. Kazao je kako nas njegov blagdan potiče da poradimo na pounutarnjenju svoje vjere, da ona ne bude tek nešto izvanjsko, nego snaga Isusova Duha koja se očituje u svakodnevnom životu. Poželio je nazočnim vjernicima da u tom raspoloženju proslave blagdan sv. Lovre.
Prije završnog blagoslova biskup je sudionicima slavlja čestitao svetkovinu sv. Lovre, te je izrazio radost zbog večerašnjeg molitvenog bdjenja, kao i sutrašnjeg misnog slavlja u čast biskupijskog zaštitnika. Molitveno bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je predvodio Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih i novoimenovani prefekt u Kolegiju Požeške biskupije. Uz bogoslove i svećeničke aspirante, na klanjanju su sudjelovali mladi koji su redovito svake subote okupljaju na molitvu u požeškoj Katedrali, kao i predstavnici karitasovih volontera i molitvenih zajednica.