Uvedeni u službu novi župnici

U nedjelju, 18. kolovoza biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu i uveo u župničku službu njezina novog župnika Jozu Zorića.

U homiliji biskup Antun je spomenuo kako mnogi u Hrvatskoj, unatoč ljetnim vrućinama, ne miruju, nego se natječu i u različitim sportskim disciplinama, među ostalim i utrkama na sinjskoj alci i prstencu u Barbanu. Naglasio je da to čine zato što vole pobjeđivati. Povezao je to s naviještenom Božjom riječju u ulomku drugog čitanja iz Poslanice Hebrejima, u kojem sveti pisac opisuje kršćanski život kao sportsko natjecanje. Kao što sportaši imaju pred očima cilj, sportsku pobjedu, tako kršćanin ima pred sobom za cilj Isusa Krista i postati s njime pobjednik, ustvrdio je biskup.  Pozvao je nazočne da budu ljudi u Hrvatskoj koji se neće zadovoljiti samo s ostvarivanjem parcijalnih ciljeva na političkoj, gospodarskoj i drugim razinama, nego da iznad svega teže za postignućem svoga životnog cilja i smisla u Isusu Kristu. S piscem Poslanice Hebrejima kazao im je neka pomno promotre što u Isusu Kristu postižu i neka ga trajno imaju pred očima dok vode životne borbe. Napomenuo je kako je zadaća novog župnika da među njima bude predvodnik duhovnog natjecanja te dospiju do cilja. Podsjetio je na Isusovu riječ u današnjem evanđelju kako nije došao donijeti mir nego razdjeljenje, protumačivši da to nije u suprotnosti s Isusovim obećanjem mira njegovim učenicima, niti s proglašenjem mirotvoraca blaženima. Razdjeljenje stvara ljudska sloboda ranjena grijehom koja ne prihvaća Božji naum o čovjeku u Isusu Kristu i njegovu Crkvu koja mu služi. Pozvao je sudionike slavlja da zajedno sa svojim novim župnikom iskuse pravi mir u Isusu Kristu i očituju ga u suradnji, slozi i zajedništvu. Još je dodao kako Isus u evanđelju govori o ognju koji je došao baciti na zemlju te je istaknuo da su toplina i žar svojstva njegovih učenika u opredjeljenju za njega, da im je strana ravnodušnost, površnost i polovičnost.

Potaknuo je nazočne neka budu vatreni za Isusa Krista, i da svoju gorljivu opredijeljenost za njega potvrđuju svojim redovitim sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi,  kroz prihvaćanje i življenje u skladu s Božjom riječju i u snazi njegove ljubavi koju slave i primaju u svetoj euharistiji te spremnošću da taj žar sa svete mise prenose u svoje obitelji i u društveni život,  i na taj način učine da kod nas prevlada i pobjeđuje ono što je dobro. Poručio je nazočnima kako će zbog svog opredjeljenja da u javnom životu svjedoče za Isusa Krista doživjeti možda sudbinu proroka Jeremije, opisanu u ulomku prvog čitanja, čije su opomene njegovi sunarodnjaci prezreli, i pokušali utišati Božji glas koji im je preko njega govorio, bacivši ga u blatni zdenac da ondje umre. Međutim, naglasio je biskup, kao što Bog nije dopustio da njegov prorok skonča u blatnom zdencu, nego se poslužio kraljevim slugom, i to tuđincem Etiopljaninom da ga odande izbavi, i kao što je u slavnom uskrsnuću izbavio svoga  Sina Isusa  iz smrti koju mu je ljudska zloća dodijelila na križu, tako će Bog sve one koji su njegovi izbaviti iz  životnih nevolja, a u konačnici i od smrti. Također im je poručio kako im novi župnik nije poslan propovijedati svoju riječ, nego da poput proroka Jeremije naviješta Božju riječ i onda kad se to nekima neće sviđati, jer je ona zahtjevna i tvrda, ali uvijek spasonosna, baš kao i neki operativni zahvati kojima se čovjekovom bolesnom dijelu tijela zadaje bol, da bi ozdravio. Pozvao je nazočne da svom novom župniku pomognu kako bi po služenju Crkve zajedno s njima bili potpuno Božji, te da svi zajedno budu gorljivi u hodu prema konačnom cilju koji im je Bog u svojoj ljubavi i dobroti odredio.