Biskup krstio četvero djece u požeškoj župi sv. Leopolda Mandića

U nedjelju, 1. rujna požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi tijekom kojega je krstio četvero djece: Matea – peto dijete u obitelji Zlatka i Josipe Bešlić; Inu – treće dijete u obitelji Lea i Eme Pandžić; Ivana – drugo dijete u obitelji Ivane i Franje Kolomaz i Luku – drugo dijete u obitelji Mladena i Klee Banušić. Pozdravljajući na početku misnog slavlja biskupa Antuna, župnik Jozo Jurić podsjetio je da na današnji dan požeška Župa Sv. Leopolda Mandića slavi 43. obljetnicu svog utemeljenja, te je naglasio da je krštenje ove djece znak njezina života. Zahvalivši na izrazima dobrodošlice, biskup Antun je župniku Jozi i svim župljanima čestitao spomenutu godišnjicu utemeljenja Župe, naglasivši kako je znakovito što će četvero djece iz četiri obitelji biti kršteno upravo na navedenu obljetnicu, i postati župnim članovima. Rekao je kako smo sinoć na hodočašću u marijansko svetište Gospe od Suza u Pleternici otvarali naše živote Božjoj prisutnosti i njegovu djelovanju po zagovoru Isusove Majke, a da danas ovdje četiri obitelji, koje su donijele svoju djecu na krštenje, povjeravaju njihov naravni život Isusovoj moćnoj ljubavi s križa, pobjednici nad smrću. Čestitao je roditeljima, napose supružnicima Zlatku i Josipi Bešlić što su primili peto dijete. Pozvao je sudionike slavlja da se raduju daru novih životâ, i što će Isus Krist po krštenju postati njihova sudbina za vječnost.
Započinjući homiliju biskup je ustvrdio kako nam navješteni ulomak iz Lukina evanđelja govori o poniznosti, rekavši kako ona u današnjem društvu nije tema o kojoj bi se vodio razgovor. No, nastavio je biskup, ona je prevažno stanje neke osobe po kojem se događa njezin rast tako što ona ne živi samodostatnost nego od svijesti da se pojavila na svijet po drugome i da samo po drugome može rasti i doseći puninu svoga postojanja. Spomenuo je kako je ponajprije vjera stav poniznosti u kojem drugoga, napose Boga stavljamo na prvo mjesto svoga života, jednako tako i nada a osobito ljubav, koja je svojevrsno umiranje sebi i polaganje za drugoga kroz koje osvajamo život. To je na poseban i sasvim osobit način posvjedočio naš Gospodin Isus Krist, istaknuo je biskup, kada je postao čovjekom, jednim od nas, i – kako nam tumači sv. Pavao u Poslanici Filipljanima – uzeo lik sluge te u svojoj muci i smrti na križu, dao sebe dokraja u ljubavi za nas da bi nas oslobodio zla i smrti. Biskup je nabrojio određena ljudska stanja u kojima mali jednostavni ljudi, živeći jedni za druge – za razliku od mnogih na javnoj razini koji očituju samodostatnost do bahatosti – služe životu i omogućuju njegovu pobjedu. Kad u braku supružnici žive jedan za drugoga, i u zajedništva svoje ljubavi zalažu sebe u potomstvo, žive za svoju djecu, tada njihova poniznost obogaćuje njih same i društvo, kazao je biskup.
Spomenuo je kako su se u Isusov dinamizam poniznosti uključili i roditelji Zlatko i Josipa Bešlić sa svojim petim djetetom. Stupivši u brak nisu se dali povesti za sebičnošću, nego su u otvorenosti životu iz ljubavi primili dar petog djeteta Matea, koji će krštenjem biti preporođen Kristovom milošću i postati član Crkve, te im je čestitao na tom opredjeljenju. U tom smislu čestitao je i Emi i Leu Pandžiću na njihovu trećem djetetu – malenome Ini, potom Ivani i Franji Kolomaz na njihovu drugom djetetu – Ivanu, te Mladenu i Klei Banušić na njihovu drugom djetetu – Luki. Poželio je roditeljima obilje radosti u služenju životu po žrtvi koju svjesno prihvaćaju, sjedinjujući se s Isusovom žrtvom na križu i njegovom pobjedničkom ljubavlju.
Na svršetku misnog slavlja biskup je roditeljima novokrštene djece čestitao njihovo krsno preporođenje, sa željom da na putu kojim su krenuli s Isusom Kristom stignu preko groba do vječnosti i smisla. Također je poželio da bude blagoslovljeno sve ono što će roditelji učiniti za svoju djecu u njihovu odgoju. Zahvalio je župljanima što u poniznosti i dobrohotnosti surađuju sa svojim župnikom i međusobno. Izrazio je radost što u ovoj Župi ima mladića koji žele postati svećenici, te je pozvao vjernike da mole za njihovu ustrajnost, te da mole za obitelji kako bi bile male crkve u kojima se živi duboka povezanost s Bogom i međusobno. Župniku Jozi Juriću zahvalio je za sve što redovito čini u svojoj župničkoj službi, a novom župnom vikaru Josipu Prpiću poželio da se osjeća dobro u svojoj novoj službi, prihvaćen dobrohotnošću župljana. Na novokrštenu djecu, na njihove obitelji i na sve nazočne zazvao je Božji blagoslov. Nakon svete mise biskup se susreo s članovima obitelji Bešlić, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove a roditeljima novčani prilog.