Biskupov govor prigodom otvorenja zgrade katoličkih škola u Virovitici

“Poštovani uzvanici iz Crkve i javnog života,
dragi roditelji, učenici i učitelji naših katoličkih škola!

Od srca vas i s posebnim poštovanjem pozdravljam! Radostan sam što Požeška biskupija može danas pred početak nove školske godine otvoriti vrata nove zgrade Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici. Time omogućujemo roditeljima ovoga grada ostvariti pravo koje im po Božjim i ljudskim zakonima pripada da svojoj djeci pruže kršćanski odgoj i obrazovanje. Zahvaljujemo to demokratskim promjenama u Hrvatskoj, koje su je svrstale među većinu europskih zemalja u kojima uz javne škole djeluju i druge, napose katoličke. Ostvaruje se tako i ono što je zajamčeno međunarodnim Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture.

Čestitam svima koji su pod požrtvovnim vodstvom preč. Ivice Žuljevića, predstojnika Ureda Požeške biskupije za katoličke škole, radili na izgradnji nove školske zgradu sa sportskom dvoranom a staru preuredili. Među njima su i ravnatelji Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici vlč. Mario Večerić i Mario Voronjecki. Zahvaljujem svima onima koji su materijalno pomogli gradnju, u prvom redu „Renovabisu“, karitativnoj organizaciji Njemačke biskupske konferencije, bez čije potpore ne bi bilo ovog zdanja. Prenosim vam pozdrave glavnog upravitelja „Renovabisa“ dr. Christiana Hartla koji se ispričao što nije u mogućnosti biti danas s nama na ovoj svečanosti. Napisao je među ostalim: „Vama i svim učenicima, učiteljima i roditeljima želim radosno slavlje, te zahvaljujem Vašim suradnicima, prije svega preč. Žuljeviću za dobro i pouzdano vođenje projekta gradnje škole“. Neka Bog obilno uzvrati svim našim dobročiniteljima za velikodušnu pomoć koju su nam pružili.

Otvaranje nove zgrade katoličkih škola u Virovitici, na svoj način podsjeća kako nam je Bog u Isusu Kristu otvorio neslućene mogućnosti našeg ljudskog rasta i dostojanstva u ljubavi kojom je on na križu pobijedio smrt. Omogućio nam je da po toj ljubavi uđemo u najdublje zajedništvo s njime te se izgrađujemo na onu mjeru koju je Bog smislio za nas kad nas je pozvao u život. Stoga je jedno od glavnih pitanja koje treba svaki dan postavljati u katoličkim školama: Vole li učitelji i drugi djelatnici učenike onom snagom i veličinom ljubavi, čiji je izvor Isusova ljubav na križu. Jer ljubav izgrađuje najsnažnije, ljubav odgaja najbolje! Radujem se što će marom naših učitelja i profesora, a uz roditeljsku suradnju, djeca i mladi u ovoj zgradi biti ne samo u školi znanja, nego i u školi srca, gdje se neće izgrađivati u jednodimenzionalne ljude, nego u cjelovite osobe, kakve su Hrvatskoj potrebne u njezinu nastojanju – ne samo oko gospodarskog – nego oko općeg napretka.

Neka Bog blagoslovi sva naša ljudska nastojanja u virovitičkim katoličkim školama da ona urode najboljim plodom: Rastom mladih ljudi u svemu što je dobro, plemenito, što daje smisao, dostojanstvo i puninu njihovu ljudskom postojanju.”