Tiskovna konferencija u pripravi za Biskupijski dan u Požegi

U ponedjeljak 16. rujna u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održana je tiskovna konferencija na kojoj je javnosti predstavljen program održavanja Biskupijskog dana koji se obilježava sljedeće subote 21. rujna 2019. godine u Požegi. Konferenciju je moderirao Marijan Pavelić, biskupijski povjerenik za medije, a u nazočnosti predstavnika mjesnih medija govorili su Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije, Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih i prof. Marija Milinković, voditeljica Biskupijskog zbora mladih.

Na početku je moderator Konferencije Pavelić pozdravio nazočne i zahvalio im za suradnju i redovitu medijsku podršku koju iskazuju Požeškoj biskupiji u njezinim nastojanjima. Voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak potom je predstavio cjelokupni program Biskupijskog dana koji se održava prigodom 22. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina biskupa. Spomenuo je među ostalim kako će se tom prigodom na početku pastoralne godine u sjedištu Biskupije okupiti svi kojima je povjerena određena služba u požeškoj mjesnoj Crkvi – svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi molitvenih zajednica, crkvenih udruga i pokreta te djelatnici biskupijskih katoličkih škola. Upoznao je prisutne s programom pojedinih skupina tijekom kojeg će biti predstavljeni neki zajednički pastoralni programi tijekom 2019./2020. godine te raspravljen način na koji će pojedina skupina u njima sudjelovati. Naglasio je na koncu kako će središnji dio prvoga dijela programa Biskupijskog dana biti zahvalno euharistijsko slavlje u 12 sati, tijekom kojega će bogoslov Matej Siluković iz Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu biti zaređen za đakona.

O drugom dijelu programa progovorio je Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih najavljujući održavanje glazbeno-duhovnog programa pod geslom „Otvorite vrata Kristu“ koji će početi u 20 sati u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi. Osim što je predstavio pripremne radnje, angažman suradnika i rad organizacijskog odbora, povjerenik Siroglavić je istaknuo i glavnu nakanu održavanja ovoga programa koji je nastao kao plod Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa 2017. godine: „Tim programom želimo, između ostalog, iskazati zahvalnost Bogu na daru utemeljenja Požeške biskupije te promicati među mladima kult svetoga pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije.“ Dodao je kako Požeška biskupija spomenutim projektom nastoji „mladima ponuditi takvu vrstu evangelizacije, pobožnosti i pristupa vjeri koji je njima blizak i prihvatljiv, a to je putem duhovne glazbe, zajedništva i radosti. To je na neki način naš odgovor na njihovu potrebu i žeđ za Bogom. Dok je za mlade u Slavoniji izražen pesimizam i trend raseljavanja, mi želimo ponuditi nešto drukčije i pozitivno.“ Rekao je također kako je „sve veći broj mladih upravo u Slavoniji koji sudjeluju u različitim molitvenim zajednicama, da se mladi u Požegi već godinama okupljaju na euharistijska klanjanja u Katedrali, a i Povjerenstvo je nedavno organiziralo ljetni kamp za mlade“, ustvrdivši na koncu „ kako možemo reći da se mlada Slavonija duhovno budi i obnavlja.“
U posljednjem dijelu obraćanja povjerenik za mlade istaknuo je kako će nakon glazbenog dijela kao vrhunac cjelokupnog programa uslijediti euharistijsko klanjanje u požeškoj Katedrali.

O izvođačima i samom sadržaju koncerta progovorila je prof. Marija Milinković. Kao voditeljica Biskupijskog zbora mladih kazala je kako zbor čini preko 50 mladih članova koji dolaze iz različitih krajeva Biskupije: od Požege, Pleternice, Nove Gradiške, Našica i drugih mjesta. Istaknula je kako zbor ima svoju svrhu i nakon koncerta: „Okupljanjem mladih u biskupijski zbor mladih htjeli smo stvoriti jednu zajednicu koja će nastupiti na koncertu, ali koja će se nastaviti redovito okupljati i u drugim prigodama: svake prve subote u mjesecu na klanjanjima mladih u Katedrali te na biskupijskim proslavama i hodočašćima. Cilj zbora nije prvenstveno pjevački nastup, nego uvođenje tih mladih ljudi u vjeru.“ Pored toga ukratko je predstavila ovogodišnje izvođače i repertoar koji čine najpopularnije pjesme glazbene duhovne scene u Hrvatskoj.

Na svršetku konferencije moderator Pavelić je još kratko predstavio promotivne aktivnosti i suradnju s medijima, a nakon toga prisutni predstavnici medija imali su priliku postaviti pitanja o nekim konkretnim dijelovima samoga programa.