Glazbeno-duhovni program mladih «Otvorite vrata Kristu» prigodom Biskupijskog dana

U organizaciji Požeške biskupije i njezina Povjerenstva za pastoral mladih, na svršetku Biskupijskog dana prigodom dvadeset i druge obljetnice uspostave Požeške biskupije, u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi, 21. rujna održan je glazbeno-duhovni program „Otvorite vrata Kristu 2019“ na kojem je bilo nazočno oko 2000 mladih iz Požege i drugih dijelova Biskupije. To je program koji se održava svake godine na Biskupijski dan nakon Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa 2017. godine. U organizaciju programa u koordinaciji biskupijskog Pastoralnog centra bili su uključeni mladi svećenici, vjeroučitelji, župni animatori, više od 50 redara i volontera te brojni dobročinitelji među kojima su i neke općine, gradovi i županije s područja Biskupije.

U prvom dijelu programa održan je koncert duhovne glazbe, na kojem su nastupili: Rafael Dropulić Rafo, fra Marin Karačić, Marko Marić, Stjepan Lach, Hanna Pölhe, Vanessa Mioč, sestre Halužan (Klara, Katarina i Magdalena) i Marija Husar Rimac. Kao prateći vokali zajedno s navedenim izvođačima nastupili su mladi iz više župa Požeške biskupije okupljeni u Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem Marije Milinković. Izvođače su na instrumentima pratili glazbenici duhovnog benda „Srce Isusovo“ iz Zagreba: Mario Klarić (bubnjevi), Andrej Grozdanov (električna gitara), Marijo Bilić (bas gitara) i Stjepan Habunek (klavijatura). Voditelji koncerta bili su Lea Glasnović i Rafael Dropulić Rafo.

Mladima se na koncertu pridružio i požeški biskup Antun Škvorčević koji im je uputio pastirsku riječ. Prisjetio se kako je prigodom Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici 1984. godine oltar bio ukrašen motivom „nebeskog kola“ s jednog bosanskog stećka. Istaknuo je da postoji kolo koje se vrti u krugu i nikamo ne stiže a da je „nebesko kolo“ otvoreno, ima predvodnika, Isusa Krista koji ga vodi do cilja. Biskup je istaknuo kako je glazba ritam i zvuk. Ako netko u kolu ne slijedi snagu zajedničkog ritma, bit će izbačen ili pogažen. Kazao je mladima, da je Isus uspostavio poseban ritam našem životnom hodu svojom ljubavlju koja je na križu pobijedila smrt. Pozvao ih je da budu njegovim dionicima i da ih nosi njegova snaga sve do vječnosti. Još je dodao kako je tonska ljestvica po kojoj se pjeva i svira zapravo uska. Podsjetio je da je Isus Krist i opet na križu svojom ljubavlju intonirao naše postojanje tako da sjedinjeni s njime možemo otpjevati melodiju vječnoga sklada i ljepote. Zahvalio je mladima što to razumiju i što večeras svjedoče svoje opredjeljenje za Isusa Krista i da svoj životni hod žele uskladiti s njegovim božanskim ritmom. Pored toga zahvalio je svima koji su uključeni u organizaciju glazbeno-duhovnog programa, voditeljima, svim pjevačima i sviračima, a osobito članovima Biskupijskog zbora mladih, što su spremno i oduševljeno prihvatili na njemu nastupiti, te je zaželio da im ovaj glazbeno-molitveni program bude radostan i blagoslovljen.

Nakon programa u sportskoj dvorani, mladi su se uputili u obližnju požešku Katedralu na euharistijsko klanjanje, koje je predvodio Matej Filipović, župni vikar katedralne Župe Sv. Terezije Avilske.