Renata Bauer: Orguljaške večeri u Požeškoj katedrali

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan 22. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna u požeškoj Katedrali otvorene su Orguljaške večeri, jedan od kulturno-duhovnih programa u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege. Katedralni zborovođa i orguljaš Mario Večerić u prigodnoj je riječi pozdravio sve nazočne ljubitelje orguljaške glazbe i predstavio im slovensku orguljašicu Renatu Bauer koja svojim koncertom otvara ovogodišnje Orguljaške večeri.

Gospođa Bauer koncert je započela skladbom Sonata da chiesa H. Andriessena, skladatelja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Potom je izvela Sonatu za orgulje S. Jericija orguljaša i svećenika, nastavila je skladbama Trubadurovi psalmi I. Dekleve dok su središnji dio recitala zauzele barokne skladbe Čakona u e-molu D. Buxtehudea i Preludij i fuga u c-molu J. S. Bacha. Koncert je zaključila skladbama Pasakalja u fis-molu O. Merikanta i Tocatom i fugom na temu „The Wanderer“ Ch. Hubert Parya.

Renata Bauer jedna je od najistaknutijih slovenskih umjetnica. Diplomirala je orgulje i klavir na Ljubljanskoj Akademiji za glasbo 1984. Ugledna je klavirska pedagoginja i komorna glazbenica te sudjeluje s mnogim umjetnicima instrumentalistima i pjevačima na koncertima diljem Europe.