Izvanredni misionarski mjesec u Požeškoj biskupiji

Papa Franjo proglasio je ovogodišnji listopad Izvanrednim misionarskim mjesecom. Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je dopis svim Župnim uredima Požeške biskupije u kojem kaže: „Poštovana i draga braćo svećenici! Prigodom stogodišnjice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum illud o oživljavanju misijske svijesti katoličkih vjernika, papa Franjo proglasio je ovogodišnji listopad Izvanrednim misionarskim mjesecom pod geslom Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu. Na Biskupijskom danu u Požegi, 21. rujna 2019. otvorili smo taj mjesec za našu mjesnu Crkvu. Svrha mu je podsjetiti vjernike kako je svatko od njih na krštenju primio misionarsko poslanje biti navjestiteljem i svjedokom Isusove radosne vijesti i iz te svijesti potpomagati misionare i misije u zemljama gdje je evanđeoski navještaj tek započeo, a život Crkve još nije u redovitom stanju.
Kao vjerni sinovi Katoličke Crkve želimo u odanosti prema papi Franji provesti njegovu inicijativu u našoj Biskupiji sukladno mogućnostima. U tom smislu određujem sljedeće:

1. Svakodnevnu molitvu svete krunice prije svete mise tijekom mjeseca listopada, mjeseca Kraljice sv. krunice i Kraljice misija posvetit ćemo za rast i izgradnju naše misionarske svijesti, poslanja koje kao vjernici trebamo ostvarivati u svojoj obitelji, župi i javnom životu, te za misionare u misijskim zemljama, gdje se nalazi i naš misionar Karlo Prpić.

2. Na svršetku svake svete mise tijekom mjeseca listopada molit ćemo Molitvu za izvanredni misionarski mjesec listopad 2019. koju dostavljamo u prilogu.

3. Svake nedjelje na svim euharistijskim slavljima tijekom mjeseca listopada svećenici će na temelju naviještene Božje riječi, posviješćivati vjernicima što to znači za njih svakodnevno biti misionari te pomagati misionare u misijskim zemljama. U tom smislu bit će od pomoći razmatranja koja će za svaku listopadsku nedjelju biti objavljena na web stranici naše Biskupije (www.pozeska-biskupija.com). Spomenuta građa, osim svećenicima, bit će od pomoći i lektorima u pripravi nedjeljnih slavlja, a jednako tako i vjeroučiteljima za oblikovanje prigodnih kateheza i drugih programa.

4. Valja tijekom mjeseca listopada u Molitvu vjernih uključiti nakanu da svaki naš vjernik poraste u svijesti svoga krsnog poslanja i u skladu s njime djeluje te za misionare u misijskim zemljama i mlade Crkve da se snažno ukorijene u pojedinim narodima te služe navješćivanju Isusove radosne vijesti i njegova spasenjskog djela.

5. Redovita tjedna klanjanja pred Presvetim koja se održavaju četvrtkom ili subotom u mnogim našim župnim crkvama valja na poseban način ispuniti molitvom za što snažnije vršenje našeg krsnog poslanja u obitelji, društvu i Crkvi te za misionare u misijskim zemljama.

6. Svjetski dan misija u nedjelju, 20. listopada 2019. potrebno je pripraviti na različitim razinama: Od vjeronaučne djece i mladih, do obitelji, starijih i bolesnih te ih nastojati sve uključiti u molitvu i žrtvu za misije u svijetu.

a) Neka svaki svećenik i vjeroučitelj pomno prouči Poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan misija pod naslovom gesla Izvanrednog misionarskog mjeseca Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu, koju dostavljamo u prilogu te njegove poticaje uključe u različite molitveno-katehetske programe navedenog dana ali i cijelog mjeseca listopada.

b) Prethodne nedjelje svećenici će zamoliti vjernike da na Misijsku nedjelju velikodušno daruju svoj novčani prilog za misije u redovitu milostinju ili kao poseban dar, te će župnici prikupljene darove na vrijeme dostaviti biskupijskom Ekonomatu.
Vjeroučitelji će naći mogućnost potaknuti djecu i mlade da tijekom cijelog mjeseca listopada prikupljaju svoj dar za misije, a bit će znakovito da ga predaju na Misijsku nedjelju kao prikazni dar. Zacijelo je moguće u školama pozvati djecu i mlade da pojedini razred preuzme zadaću prikupiti novac za školovanje jednog djeteta ili više njih u Africi, što nije velik iznos a njima mnogo znači. U tom pogledu postoji višegodišnje iskustvo Katoličke osnovne škole u Požegi, čija djeca i roditelji pomažu djecu u Beninu, gdje djeluju naše Sestre od čudotvorne medaljice.

c) Vjerujem da će vjeroučitelji pored toga pripraviti s djecom određene programe kojima će obogatiti Svjetski misijski dan i cijeli misionarski mjesec. Između ostalog moguće je djecu pozvati da svojim crtežima i pisanim uradcima dadnu građu koju je vrijedno izložiti na ulazu u crkvu ili na drugo prikladno mjesto gdje dolaze vjernici ili od nje pripraviti priredbu kojom će aktualizirati misijske teme i pozvati vjernike da budu misionari.

7. Zacijelo je prikladno tijekom Izvanrednog misionarskog mjeseca vjernike bolje upoznati s gotovo tridesetogodišnjim misionarskim djelovanjem našeg svećenika Karla Prpića u Kamerunu u biskupiji Ngaoundéré. Zahvaliti im valja za sve molitve i žrtve koje prikazuju za njega kao i za druge misionare te prenijeti zahvalnost msgr. Emanuela Abbo, biskupa spomenute Biskupije za potporu koju joj na različite načine pružamo. Podsjetio bih samo na neke: novčana potpora što smo je dali za izgradnju crkve sv. Josipa u Bamyangi, za crkvu sv. Petra u Gada-Mabangi, za kapelu sv. Karla za bogoslove a posebno za misne nakane koje šaljemo tamošnjim svećenicima od čijeg novčanog priloga oni žive.

8. Preporučam da Izvanredni misionarski mjesec završi sa što većim brojem vjernika u nedjelju, 27. listopada 2019. s preuzimanjem određenih misionarskih obveza za daljnja nastojanja župne zajednice, te molitvom 31. listopada 2019.

Neka Gospodin raspoloži naša srca za svjetlo Duha Svetoga u kojem ćemo razmatrati o važnoj misionarskoj sastavnici našeg vjerničkog identiteta i nastojati ga ostvarivati u svojoj svakodnevici. Za sve molim obilan Božji blagoslov.“, zaključuje biskup Antun.