Skupina ministranata sudjelovala na programu požeškom Kolegiju

U okviru programa pastorala duhovnih zvanja u subotu, 16. studenog požeški Kolegij posjetila je skupina od tridesetak ministranata iz Župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču i Župe sv. Nikole Biskupa Pleternici. Pod vodstvom Marijana Pavelića, biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja kroz cjelodnevni bogat program upoznali su navedenu ustanovu i život u njoj. Nakon uvodnog susreta i kratke kateheze na temu duhovnog poziva, ministrantima je predstavljen Kolegij, povijest i nakana njegova osnutka te prikazan život u njemu. Ministranti su potom razgledali grad Požegu, posjetivši među ostalim Katedralu i crkvu sv. Lovre na koju se nadovezuje zgrada sjedišta Požeške biskupije. Nakon zajedničkog objeda u Kolegiju imali su sportska natjecanja u Sportskoj dvorani biskupijskog Odgojno-obrazovnog centra, druge društvene igre i kvizove.

Svoj susret u Požegi ministranti su zaključili večernjim euharistijskim slavljem u kapeli navedenog Odgojno-obrazovnog centra koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, a pridružili su im se i pitomci požeškog Kolegija sa svojim poglavarima Želimirom Žuljevićem i Krunoslavom Siroglavićem. Koncelebrirao je i Mario Mesić, lukački župnik. Pozdravljajući svećenike, ministrante i kolegijaše, biskup je izrazio radost što su ministranti došli u Požegu s namjerom biti zajedno kao služitelji oltara, a onda i posjetiti pojedine ustanove u sjedištu Požeške biskupije. Protumačio im je da u Kolegiju žive i uče mladići srednjoškolci koji osluškuju Božji glas u svom srcu i provjeravaju je li ih Bog možda  nekoga od njih da postane svećenik. Osvrnuo se na prometnu nezgodu u kojoj je izgorio autobus kojim su putovali, ali u kojoj, Bogu hvala, nitko od njih nije stradao, te su sretno stigli n Požegu na ministrantski susret. Pozvao ih je da u ovom misnom slavlju zahvale za sva dobra koja primaju od Isusa Krista po zagovoru njegove Majke.

U homiliji biskup je ustvrdio kako mi ovdje na zemlji nismo u nekom gluhom prostoru, već da svuda oko nas u prirodi, ali i u našim srcima postoji dubina, svjetlo i smisao, koji ne možemo do kraja dohvatiti niti u potpunosti razumjeti, a koji sveti pisac u ulomku prvog čitanja naziva mudrost Božja. Bog Stvoritelj svojom mudrošću drži u postojanju svu stvarnost. Biskup je potaknuo ministrante da kroz učenje u školi razumom otkrivaju zakonitosti stvorenog svijeta, ali da se srcem koje je osjetljivo za Boga upućuju i u one zakonitosti koje su iznad nas ili duboko u nama. Kazao je da se ta osjetljivost za ono što je Božje naziva vjera. Na temelju pak evanđeoskog ulomku, u kojem je Isus ispričao kako je jedna udovica svojom upornom molbom postigla da je nepravedni sudac ipak obrani na sudu, biskup je poručio ministrantima da je molitva kucanje na Božje srce, koje nije tvrdo i neumoljivo. Bog nam uvijek želi dati ono što je najbolje za nas, ali je pitanje je li mi uvijek želimo primiti ono što je Božje, ili radije ostajemo zarobljeni vlastitom sebičnošću i molimo od Boga da nam ostvaruje ono što ona traži. Molitva je prodor iz naše privezanosti za zemlju u Božji svijet u kojem se osjećamo najbolje, jer otvorenošću vjere dohvaćamo tko smo po zakonitostima Božje mudrosti, ustvrdio je biskup. Pozvao je ministrante i kolegijaše neka nikome ne dopuste da ih prikuje za sitne ovozemaljske stvarnosti, i neka ne dopuste samima sebi da budu zarobljeni vlastitim sebičnim interesima, nego da se opredijele za Božji svijet kojem pripadaju i u kojem jedino mogu biti izliječeni od ranjenosti zlom i grijehom, oslobođeni od osuđenosti na smrt. Još im je poručio da ih nije smislila i u život pozvala nečija pamet, nego mudrost Božja, i da su se rodili po zakonitostima njegove ljubavi, koja za svakoga od njih ima posebni plan, a za neke  možda i da postanu svećenici.  Pozvao ih je da u slobodi svoga mladenačkog srca ozbiljno uzmu u obzir ono što je Bog u svojoj mudrosti i ljubavi s njima naumio, te u redovitoj i ustrajnoj molitvi otkrivaju kako taj naum prihvatiti i ostvarivati. Istaknuo je da su im otvorena Vrata požeškog Kolegija da kao njegovi pitomci tragaju za Božjim pozivom. Povjerio ih je Isusovoj Majci, poželjevši da im ona u osluškivanju Božje riječi izmoli budno srce poput svoga.

Na svršetku misnog slavlja biskup je predstavio ministrantima đakona Mateja Silukovića i akolita Marka Milakovića, koji su sudjelovali na svetoj misi te su im ispripovjedili povijest svoga svećeničkog zvanja. Zahvalio je Mariju Mesiću, župniku Župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču što ministrantima redovito u Župi omogućuje da služeći oltaru otvaraju svoja srca Bogu, a osobito što im je omogućio da danas dođu u Požegu. Zahvalio je ravnatelju Kolegija Želimiru Žuljeviću, prefektu Krunoslavu Siroglaviću, povjereniku za pastoral duhovnih zvanja te Marijanu Paveliću za nastojanja oko pastorala mladih i duhovnih zvanja. Zaželio je ministrantima sretan povratak u njihove domove, te je na njih i na druge sudionike slavlja zazvao Božji blagoslov.