Susret trajne formacije svećenika Slavonsko-podravskog arhiđakonata

Jesenski susret trajne formacije svećenika Slavonsko-podravskog arhiđakonata Požeške biskupije održan je 19. studenog u župnoj dvorani Župe sv. Josipa u Slatini. Nakon molitve Trećeg časa arhiđakon Vladimir Škrinjarić izrazio je dobrodošlicu požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i okupljenim svećenicima. Biskup Antun je u svojoj uvodnoj riječi najprije pozdravio nazočne svećenike iz Virovitičkog, Slatinskog i Našičkog dekanata na čelu s dekanom Ivicom Šohom, Draganom Hrgićem i fra Zoranom Bibićem te je predstavio Marijana Pavelića, biskupijskog povjerenika za duhovna zvanja i Krunoslava Siroglavića, povjerenika za pastoral mladih, koji će progovoriti o Apostolskoj postsinodalnoj pobudnici pape Franje „Christus vivit“ i povezati je s projektima Požeške biskupije sa spomenutim pastoralnim područjima. Na temelju kratkog naviještenog ulomka iz Knjige proroka Jeremije biskup je kazao svećenicima kako se i oni svrstavaju među one blagoslovljene ljude o kojima govori prorok, ukoliko trajno nastoje živjeti od pouzdanja u Boga i tako biti trajno ukorijenjeni u izvor svoga svećeništva i poslanja, poput stabla pokraj voda tekućica, te donositi plodove. Još je dodao kako suvremeno društveno stanje možemo nazvati sušnim tlom iz kojeg se ne može roditi život, te je njihova zadaća po sakramentu krštenja i svetoga reda biti dionicima Isusova živog organizma Crkve i služiteljima njegove milosne snage s križa, po kojoj naša smrtna ljudska stanja mogu oživjeti neprolaznim životom. Spomenuo je kako arhiđakonatski susreti trajne formacije, na kojima proučavamo najnovije dokumente pape Franje žele svećenike povezati s dinamizam opće Crkve kako bi on po njihovu pastoralnom poslanju mogao zahvatiti našu požešku mjesnu Crkvu.

Potom su svećenici Krunoslav Siroglavić i Marijan Pavelić predstavili  Apostolsku postsinodalnu pobudnicu pape Franje „Christus vivit“. U sažetom izlaganju istaknuli su Papine poticaje i prijedloge s obzirom na pastoral mladih i duhovnih zvanja te ih uključili u planirane projekte Požeške biskupije na području pastorala mladih i pastorala duhovnih zvanja. Povjerenik za mlade Siroglavić, povezujući Papine poticaje napose u sedmom poglavlju navedene Apostolske postsinodalne pobudnice, s obzirom na angažman mladih u različitim područjima crkvenog života, predstavio je konkretne programe pastorala mladih u Požeškoj biskupiji. Istaknuo je da su mladi, kako to kaže papa Franjo, ne budućnost nego sadašnjost Crkve te su u tom smislu važna sva nastojanja oko njihova uključivanja u život Crkve. Zahvalio je svećenicima na dosadašnjoj suradnji te ih pozvao da podupru programe koje njegovo povjerenstvo nastoji ostvarivati u prilog mladih.

Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Pavelić, osvrćući se na Papine poticaje mladima da njeguju osobni odnos s Isusom Kristom, potaknuo je svećenike da duhovnim vodstvom pomognu onim mladima koji promišljaju o duhovnom zvanju. Osvrnuo se na djelovanje  Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije i susrete za mlade iz osnovnih i srednjih škola koji se odvijaju po prethodno dogovorenom rasporedu u požeškom Kolegiju, te ih je pozvao na još zauzetiju suradnju na tako važnom području života Crkve.

U drugom dijelu susreta upravitelj Župe sv. Marije Magdalene u Sopju Oliver Kranjčić predstavio je svećenicima Apostolsko pismo pape Franje  „Aperuit illis“ o ustanovljenju Nedjelje Božje riječi koja će se slaviti na III. nedjelju kroz crkvenu godinu. Spomenuo je da papa Franjo navedenim Pismom želi potaknuti vjernike na što snažnije drugovanje sa Svetim Pismom, spomenuvši i značenje koje ono ima za ekumenska nastojanja, jer je Biblija zajednička baština svih kršćana.

U završnom dijelu svećenici su s biskupom Antunom podijelili određene poteškoće u nekim pastoralnim pitanjima s kojima se svakodnevno susreću. Biskup ih je ohrabrio u pronalaženju novih modela evangelizacije na koje potiče papa Franjo. Kazao je da pri tom budu svjesni kako ne mogu oni sami ostvariti sve pastoralne zadaće koje ima župna zajednica.  Pozvao ih je da s još većom zauzetošću nastoje promicati suradnju s tri radne skupine župnih pastoralnih vijeća, da vjernicima laicima omoguće vršiti njihovo krsno poslanje te oni ne budu objekt, nego subjekt pastorala. Progovorio je i o važnosti pastorala ivalidnih i starijih osoba, o kojem su doneseni određeni zaključci na poslejdnjoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije. Podsjetio je da će u tom pogledu biti na pomoć arhiđakonatski susreti i radionice za članove karitavnih skupina župnih pastoralnih vijeća, koji će biti organizirani u prvom tjednu ovogodišnjeg došašća. Zahvalio im je na svemu onome što redovito čine u poslanju koje im je povjereno, a Marijanu Paveliću i Krunoslavu Siroglaviću za doprinos koji su dali na ovom susretu trajne formacije. Program je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi sv. Josipa.