Susret crkvenih pjevačkih zborova u Požegi prigodom blagdana sv. Cecilije

Pjevački crkveni zborovi iz više župa Požeške biskupije okupili su se u subotu, 23. studenog na svom godišnjem susretu u Požegi prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Sudjelovali su: zbor Župe sv. Terezije Avilske iz Požege, zbor Župe sv. Barbare iz Jakšića s voditeljicom Lidijom Pecko, zbor Župe sv. Josipa iz Slatine s voditeljicom Irenom Maras, zbor Župe sv. Luke Evanđelista iz Novske s voditeljicom s. Kristinom Injić, zbor Župe Našašća sv. Križa iz Orahovice s voditeljem Dominikom Štajdoharom, zbor Župe Duha Svetoga iz Požege s voditeljicom Elizabetom Štancl, zbor Župe sv. Leopolda Mandića iz Požege s voditeljicom Anom Komarić, zbor Župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora s voditeljicom Ankom Matošević, zbor Župe Bezgrješnog začeća BDM iz Nove Gradiške s voditeljicom Julijanom Žirovčić, zbor Župe sv. Josipa iz Lipovljana s voditeljem Josipom Horvatom, zbor Župe sv. Nikole Biskupa iz Pleternice s voditeljicom s. Zoranom Prcela, zbor Župe Uznesenja BDM iz Pakraca s voditeljem Ivicom Kotromanovićem, zbor Župe sv. Antuna Padovanskog iz Našica s voditeljem Marijanom Slakićem te zbor Župe sv. Tome Apostola iz Rajića s voditeljem Filipom Batrla.

Program je započeo molitvom i pjesmom u požeškoj Dvorani sv. Terezije Avilske, nakon čega je riječ pozdrava okupljenim pjevačima uputio Mario Večerić, povjerenik za liturgijsku glazbu u Požeškoj biskupiji. Potom su se svaki zbor predstavio s jednom pjesmom koja se u liturgijskom slavlju može pjevati kao darovna pjesma. Uslijedilo je kratko tumačenje značenja prikazne pjesme u liturgijskom slavlju i kriterija njezine prikladnosti, koje je prikazao Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali, koje je u zajedništvu s desetak svećenika predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Pjevali su svi prisutni zborovi, a pjevanjem su ravnali Mario Večerić, katedralni zborovođa i orguljaš te Irena Maras, voditeljica zbora iz Slatine. Uvodeći u slavlje biskup Antun je pozdravio pjevače i čestitao im blagdan sv. Cecilije, zaštitnice svete glazbe.

Polazeći od naviještenog ulomka iz Knjige otkrivenja sv. Ivana Apostola, u kojem vidjelac svjedoči da je čuo silan glas klicanja na nebu, slave i hvale Bogu, njegovu Pomazaniku i Janjetu, biskup je progovorio kako se liturgijsko pjevanje na svoj način pridružuje tom snažnom nebeskom glasu i pomaže da sudionici zemaljskog slavlja budu dionici nebeske Crkve. Istaknuo je da je pjevanje u svetoj misi glas srca pokrenutog onostranošću.

Zahvalio je pjevačima za to dragocjeno služenje u svojim župnim zajednicama. Pored toga, na temelju Isusove evanđeoske riječi o križu koji treba svakodnevno uzeti na sebe, slijediti ga da bismo život dobili, biskup je kazao kako je pjevanje svojevrsno uzimanje križa, jer pjevačke obveze traže svladavanje, žrtvu i vrijeme za vježbanje. Iz žrtve ljubavi rađa se konačno ona pjesma pobjede života koju je ostvario Isus Krist na križu i čija je dionica postala sv. Cecilija svojom mučeničkom žrtvom. Biskup je zahvalio pjevačima što su ustrajni na putu žrtve te pjevanjem služe ljepoti onostranosti u svojoj župi. Još je dodao kako pjevanjem očituju da se ne stide Isusa, koji u današnjem evanđelju obećava da se neće ni on zastidjeti takvih pred Ocem nebeskim.

Pri svršetku misnog slavlja svi prisutni uputili su Bogu Molitvu crkvenog pjevačkog zbora te sebe i svoje služenje u župnim zajednicama preporučili sv. Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe i crkvenih pjevača. Potom je biskup Antun svim zborovima uručio Priznanje za sudjelovanje na susretu. Na kraju im je zahvalio za ljepotu koju su svojim pjevanjem o blagdanu sv. Cecilije unijeli u požešku Katedralu i na svoj način označili zajedništvo požeške mjesne Crkve koje se ostvaruje napose u euharistijskim slavljima a kojima oni daju veliki doprinos.