Susret trajne formacije svećenika Katedralnog arhiđakonata u Požegi

Jesenski susret trajne formacije svećenika Katedralnog arhiđakonata Požeške biskupije u čijem je sastavu Požeški, Kaptolački i Pleternički dekanat, održan je 22. studenog u župnoj dvorani Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi. Nakon molitve Trećeg časa arhiđakon Dražen Akmačić izrazio je dobrodošlicu požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i okupljenim svećenicima, napose onima koji su ovog ljeta primili službe u Katedralnom arhiđakonatu. Zahvalio je biskupu Antunu za predvođenje susreta a župniku Jozi Juriću za gostoprimstvo.

Biskup je pozdravio nazočne svećenike  na čelu s arhiđakonom Draženom Akmačićem te požeškim dekanom Jozom Jurićem, kaptolačkim Marijom Sanićem i pleterničkim Antunom Ćorkovićem. U uvodnoj riječi spomenuo je kako se ovakav susret trajne svećeničke formacije tradicionalno naziva korona, objasnivši da ta riječ znači vijenac, i da ona danas ima osobito značenje jer slavimo mučenički vijenac  sv. Cecilije. Kazao je da obično sv. Ceciliju povezujemo s pjevanjem, ali da njezino mučeništvo i djevičanstvo govori o njezinoj potpunoj predanosti i darovanosti Isusu Kristu po kojoj je zavrijedila biti ovjenčana. Biskup je istaknuo da svećeničke susrete s pravom možemo nazivati koronama, jer su se na njima okupili oni koji jesu vijenac Isusove slave kad žive cjelovitost svoje darovanosti uskrslom Gospodinu, svjedočeći to po vjernosti celibatu, inkardinaciji, poslušnosti, molitvi časoslova i drugim služenjima Božjem narodu. Kazao je da su susreti trajne formacije prigode u kojima nas vjerni Bog –  kako tumači sv. Petar u kratkom čitanju Trećeg časa – želi u našoj darovanosti usavršiti, učvrstiti, ojačati i utvrditi, da što snažnije živimo i svjedočimo svoju pripadnost Isusu Kristu i svoj istinski identitet.

Potom su svećenici Krunoslav Siroglavić i  Marijan Pavelić predstavili Postsinodalnu apostolsku pobudnicu pape Franje „Christus vivit“ s njezinim najvažnijim naglascima za pastoral mladih kako su bili stavljeni na Biskupskoj sinodi održanoj u Rimu 2018. godine pod naslovom „Mladi, vjera i razlučivanje“. Krunoslav Siroglavić predstavio je strukturu dokumenta i njegova prva tri poglavlja. Naglasio je kako on polazi od Svetoga Pisma, podsjećajući da je Bog u Starom Zavjetu uz praoce vjere izabirao neke od mladih ljudi koji su bili suradnici u ostvarivanju njegova nauma, dok je Isus u novom Zavjetu često spominjao kako odrasli moraju naučiti biti „maleni“. Marijan Pavelić nastavio je izlaganje polazeći od iskrivljene slike koju imaju neki od mladih, smatrajući Boga strogim upraviteljem koji kažnjava zločeste. Velika je istina, naprotiv, da je Bog ljubav, da je Isus Krist došao na zemlju spasiti čovjeka i da je i danas živ među nama, te je mladima potrebno omogućiti mu pristup kako bi s njime prijateljevali. Krunoslav Siroglavić istaknuo je konkretna područja djelovanja u pastoralu mladih koje Papa u dokumentu navodi, povezujući ih s našim biskupijskim projektima, među kojima je i pastoral duhovnih zvanja. Istaknuo je važnost razlučivanja duhovnog poziva te se među ostalim osvrnuo na rad s ministrantima,  održavanje njihovih susreta u požeškom Kolegiju, članstvo u Djelu za duhovna zvanja.

Nakon toga je Dejan Ilić, župni vikar u Kutjevu predstavio Apostolsko pismo pape Franje „Aperuit illis“ za koje je rekao da je objavljeno na liturgijski spomendan sv. Jeronima, naglasivši svečevu misao kako je poznavanje Isusa Krista povezano s poznavanjem Svetog pisma. Protumačio je da u Isusu Kristu prepoznajemo živu Riječ, koju je potrebno naviještati i životom svjedočiti. Osvrnuo se na neke Papine konkretne prijedloge s obzirom na Nedjelju Božje riječi, koju papa određuje da se slavi na treću nedjelju kroz godinu a koja teži promaknuti čitanje Svetoga pisma po metodi Lectio divina, osobito važne za lektore u pripravi naviještanja Božje riječi i svećenike u pripravi homilije.

U drugom dijelu susreta uslijedila je rasprava, koja je iznijela na vidjelo više pastoralnih pitanja, napose inkluzivnog a ne ekskluzivnog djelovanja svećenika,  koje se ogleda u njihovoj suradnji s vjernicima laicima, i omogućuje ostvarenje onoga što je zadaća njihova poslanja. Biskup Antun je podsjetio kako se Požeška biskupija opredijelila za promicanje te suradnje po trima radnim skupinama vjernika laiku u župnim pastoralnim vijećima za koje se organiziraju radionice, od kojih će jedna biti i na početku idućega Došašća. Iseljavanje mladih i cijelih obitelji predstavlja poseban izazov s kojim je povezan i pastoral starijih i invalidnih osoba.   Raspravljeno je više pitanja s obzirom na pripravu djece i mladih za sakramente, problem kumstva onih koji nemaju kanonsku prikladnost, te posvjedočenja s time povezana. Na kraju biskup je zahvalio okupljenim svećenicima na svemu što čine u pastoralu, a povjerenicima Marijanu Paveliću i Krunoslavu Siroglaviću za doprinos na ovogodišnjoj koroni. Susret je završio molitvom u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića, gdje su se biskup i svećenici spomenuli mlado preminulog svećenika Pavla Primorca na današnji dan prije dvije godine, a koji potječe iz Župe sv. Leopolda Madnića te je imao mladu misu u ovoj crkvi.