Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

U organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života i biskupijskog Pastoralnog centra, u subotu 14. prosinca 2019. održana je adventska duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je franjevac konventualac dr. Ivan Karlić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Program duhovne obnove započeo je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma gdje je prisutne redovnice pozdravio povjerenik fra Milan Krišto, a voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak predstavio dnevni red obnove i njezina voditelja.

Nakon molitve Trećega časa uslijedilo je razmatranje profesora Karlića sažeto u temi „Nasljedovanje Isusa Krista kao temelj redovničkog života“ koja kako je to predavač istaknuo uvijek stara i nova, odnosno uvijek aktualna. U tom smislu svoj govor o nasljedovanju Isusa Krista u redovničkom pozivu stavio je u kontekst vremena između prvog i posljednjeg Kristova dolaska, odnosno u onaj „danas“ u kojem se događamo mi (redovnici i redovnice) te živimo svoju svakodnevicu u sasvim konkretnim okolnostima. Profesor Karlić kazao je kako su trenuci duhovne obnove izvrsna prilika zaviriti u nas same, ali i oko odnosno iznad nas te svako ponaosob (u)vidjeti što je to od presudne važnosti za moj redovnički život. Dodao je kako neki misle da duhovna obnova ide preko revidiranja redovničkih konstitucija i pravila, ustvrdivši kako se istinska i temeljita obnova događa prvenstveno iz življenje ponovnog osobnog iskustva Boga. U tom smislu i redovnički zavjeti koje smo prihvatili živjeti vanjski su izričaj toga puno dubljega – moga konkretnoga odnosa s Bogom i iskustva njegova blizine u mom životu, kazao je. Iskustvo Boga doživljava se ne negdje u oblacima nego u svakodnevnim životnim situacijama – u mojim redovitim obvezama, odnosima s drugima gdje načelo života ili model življenja jednog redovnika ili redovnice uvijek mora biti životi primjer Isusa Krista. Potaknuo je redovnice da iznova obnove svijest kako su izabrane od Boga i pozvane ne zato što imaju neke veće kvalitete od drugih vjernika, nego jer je to Bog tako želio te iz tog Božjeg milosnog izabranja proizlazi prvi korak u življenju istinskog redovništva – zahvalnost za tu milost. Na koncu, ukazujući na određene primjere i životne situacije profesor Karlić je sestrama redovnicama približio aktualnost nasljedovanja Isusa Krista u redovničkom života u sadašnjim životnim okolnostima ohrabrujući ih na tom putu.

Po završetku razmatranja sestre redovnice su se uputile u obližnju crkvu sv. Lovre na pokorničko bogoslužje nakon čega su pristupile sakramentu pomirenja. Duhovna obnova zaključena je euharistijskim slavljem kojega je u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, a slavlju su se pridružili i sudionici ovogodišnje Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije.