Predbožićni susret osoba s invaliditetom u Požegi

U organizaciji Caritasa i Pastoralnog centra Požeške biskupije, 21. prosinca održan je susret osoba s invaliditetom. Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Antun Škvorčević.

Biskup je u homiliji spomenuo kako se osobito tijekom posljednjih dana susreo s više starijih osoba koje su preko različitih europskih projekata bile uključene u programe kućne pomoći. Neki od tih projekata privedeni su kraju te se navedene osobe žale da su ostale bespomoćne i same.  Istaknuo je da samoća teško pada ljudskom biću. Povezao je to s naviještenim ulomkom iz knjige proroka Sefanije, rekavši kako je i židovski narod u 7. st. prije Krista iskusio bijedu samoće. Računali su ostvariti svoj životni cilj organiziranjem javnog života vlastitim snagama na čelu s kraljem,  nastavio je biskup, kako na političkoj tako na gospodarskoj razini. No, progovorila je ljudska sebičnost i zloća te je pojedince i društvo svela na tešku razinu neuspjeha i osame. Prorok Sefanija ih opominje da se bijeda nemoći dogodila jer su ostavili Boga i ostali sami te ih poziva da mu se vrate, jer on želi biti s njima Bog. Obraćenje je omogućilo Božji povratak u njihovu sredinu te se prorok raduje, kliče i to razglašuje. Kad su se srcem ponovno okrenuli Bogu, i uskladili svoj život s njegovim zakonom postali su opet čvrsti i jaki narod.

Aktualizirajući poziv proroka Sefanije na povratak k Bogu, biskup je upitao prisutne vjernike na kojim temeljima grade svoju jakost. Ustvrdio je kako se ona na ljudskoj razini ostvaruje po onima koji im pružaju svakodnevnu pomoć. No, naglasio je, čovjek je stvoren za veće i više, za ono što može Božja blizina i ljubav. Ona je najsnažnije progovorila u Isusovu križu i bila jakost i njegove vlastite pobjede u muci i smrti. Ta Božja ljubav išla je preko granice smrti uništivši je. Povjerenje u Boga i njegovu jakost na poseban način ostvarila se u skromnoj i jednostavnoj Mariji iz Nazareta i Elizabeti iz Ain Karema, s kojima nitko od moćnika onodobnog svijeta nije računao, o čemu govori evanđelist Luka u naviještenom evanđeoskom odlomku, rekao je biskup. Spomenuo je da su ove dvije jednostavne žene posjedovale osobitu osjetljivost za Boga i ono što je on s njima naumio. Bile su bistra srca ispunjena povjerenjem u Božje planove, prihvaćajući ih, premda ih dokraja nisu razumjele. Na osobit način očitovala je to Marija iz Nazareta, shvativši da Bog preko nje, malene i jednostavne djevojke, želi učiniti veliko djelo te je odgovorila posvemašnjim predanjem „neka mi bude po tvojoj riječi“. S ljudima koji su mu otvoreni i puni povjerenja Bog ostvaruje svoje namjere. On voli malene i nemoćne, jer se oni ne uzdaju u svoje snage, nego svim srcem traže Božju jakost, istaknuo je biskup.

Osvrnuvši se na poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom, spomenuo je kako bismo mogli nabrajati svoje tjelesne nedostatke, bolesti i slabosti. No, kazao je, hajdemo poput Marije i Elizabete gledati na ono što Bog u nama želi ostvariti, iskažimo mu svoje povjerenje i dopustimo mu da bude naša jakost i snaga. „Svijet ne računa s malenima, jednostavnima, siromašnima i bolesnima, smatra ih teretom. Ali Božja je logika drugačija od svjetske, jer on preko malenih ostvaruje svoje planove. Omogućite mu da vas još čvršće prati u vašem svakodnevnom životu, da po onom što nosite u svome srcu budete u Hrvatskoj svjedoci unutarnjeg bogatstva plemenitosti, ljubavi, dobrote i Božje prisutnosti. To je vaše dostojanstvo u  kojem vas Bog vidi i potvrđuje.“, zaključio je biskup. Poželio im je da kroz današnju pripravu za svetkovinu Božića iskuse otajstvo Božje blizine te njegovom ljubavlju koja je pobijedila u Isusu Kristu i oni budu pobjednici.