Biskupov božićni susret s novinarima

Požeški biskup Antun Škvorčević susreo se 20. prosinca u Dvorani bl. Alojzija Stepinca s djelatnicima javnih medija i tom prilikom predstavio svoju Božićnu poruku. Biskup je najprije pozdravio novinare i ustvrdio kako se blagdani brzo smjenjuju, ali ostaje pitanje što se s nama događa u tom blagdanskom redoslijedu. Citiravši sv. Luku: „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin.“, biskup je protumačio kako se evanđelist bavio viješću koja nije imala neko površno značenje, nego je predstavila srž događaja. Njegovo nabrajanje riječi: Spasitelj, Krist, Gospodin govori nam da nema važnije osobe od Isusa Krista koji ulazi u našu ljudsku sudbinu. On je vijest nad vijestima, blaga i radosna vijest. Biskup je potaknuo  novinare  da unatoč tome što se u svom životu često susreću s ružnim i tragičnim vijestima nikada ne zaborave blagu i radosnu vijest, Isusa Krista. Potom je uslijedilo predstavljanje biskupove Božićne poruke: „I položi sina svoga u jasle“

Na molbu novinara biskup je uputio čestitku i Hrvatima izvan Domovine u kojoj je napomenuo kako je Božić blagdan obitelji. Spomenuo je da u Hrvatskoj ima mnogo obitelji koje su razdvojene radi iseljavanja, a za Božić uvijek u nama zbog toga ožive sasvim posebni osjećaji.  Stoga su nam i ovog Božića na osobit način u srcu prisutni oni koji su daleko od svoje Domovine. Uputio im je čestitku zaželjevši da radosna vijest o rođenju Isusa Krista, koju je hrvatski narod usvojio i tijekom trinaest stoljeća u nju ugradio svoju vjerničku dušu, očitovanu u božićnoj pjesmi i običajima, bude prisutna na hrvatski način u srcima onih koji slave Božić u inozemstvu. Ustvrdio je da radost srca, utemeljena u Božjoj blizini može biti  ostvarena u svakom hrvatskom srcu gdje god se ono nalazilo, ako vjerom i ljubavlju pristupi onome koji je na toliko načina posvjedočio da nas voli, a osobito u rođenju Isusovom i njegovoj smrti na križu.

Potom su novinari imali prigodu postavljati biskupu pitanja, među ostalim o djelovanju Caritasa Požeške biskupije i zgrade koja se uređuje u Požegi za njegove potrebe, te o kampanji za predsjedničke izbore. Uslijedio je domjenak gdje se biskup zadržao u zajedničkom druženju s novinarima, zanimajući se za njihov rad i životne situacije. Na kraju susreta biskup je svim novinarima darovao knjigu sv. Ivana Pavla II. „Bit i smisao kršćanstva“.