Biskup na Badnjak pohodio Caritasovu kuhinju, sjedište Caritasa i tri obitelji

Na Badnjak, 24. prosinca, požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Caritasa Ivana Popića i đakona Mateja Silukovića pohodio je karitasovu kuhinju koja djeluje u Središnjoj biskupijskoj kuhinji u Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi te se susreo s njezinim djelatnicima. Zahvalivši im za njihovo služenje u svakodnevnom pripremanju sedamdesetak obroka za starije i siromašne osobe s područja grada Požege, čestitao im je Božić i poželio obilje Božjeg blagoslova u Novoj godini. Potom se uputio u sjedište Caritasa gdje se susreo sa petnaestak korisnika karitasove akcije „kruh i mlijeko za svaki dan“, zanimao se za njihovo obiteljsko stanje te ih ohrabrio u njihovim životnim situacijama, poželjevši im sretan Božić. Korisnici su biskupu zahvalili za blizinu koju im iskazuje na različite načine, a osobito tijekom blagdana. Biskup je zahvalio caritasovim djelatnicima i volonterima na njihovu služenju.

Potom se uputio u Baćindol, filijalu Župe Cernik u obitelj Matijašević gdje je posjetio mladića Stjepana koji boluje od mišićne distrofije. Lica ispunjena radošću mladić Stjepan je poželio biskupu dobrodošlicu. U razgovoru biskup se zanimao za okolnosti u kojima Stjepan živi u skladu sa svojim mogućnostima, a njegova je majka istaknula kako mu nastoje pomoći na sve načine te često borave u Zagrebu u bolnicama, a u svemu im je pri ruci Stjepanova asistentica. Osobito je istaknula Stjepanovu vedrinu i hrabro suočavanje sa čestim bolovima, spomenuvši kako mora koristiti i aparat za disanje i druga medicinska pomagala no, u svemu tome ostaje  vedar i nastoji utješiti svoje bližnje. Biskup im je zahvalio za njihovo dragocjeno služenje zamolivši Stjepana da svoje patnje prikazuje Bogu i za Požešku biskupiju te za njezino poslanje. Svi su se zajednički pomolili, a biskup je na sve zazvao Božji blagoslov. Uručio im je novčani dar, a Caritas prigodni poklon paket različitih proizvoda.

Oprostivši se od Stjepana i njegovih bližnjih biskup se uputio u požešku obitelj Odobašić gdje su ga dočekali mali Šimun i njegov brat Filip koji boluje od Duchene mišićne distrofije te je u invalidskim kolicima. Maleni Šimun je na svoj dječji način biskupu progovorio o njihovu obiteljskom životu, svakodnevnici te je postavljao mnoga pitanja. Supružnici Odobašić su s biskupom podijelili svoje životne tegobe, spomenuvši mu s čime se sve suočavaju u borbi za Filipovo zdravlje. Biskup ih je ohrabrio da ne klonu u poteškoćama i zahvalio im što su sudjelovali na nedavnom susretu osoba s invaliditetom,  održanom u Biskupskom domu u Požegi. Zahvalivši na gostoprimstvu, zaželio im je sretan Božić i obilje duhovne snage u nošenju životnih tegoba i uručio im novčani dar, a Caritas prigodni poklon.

Put je potom doveo biskupa u sedmeročlanu obitelj Mitrović u Požegi koja je nedavno dobila peto dijete, malenu Tereziju. U radosnom obiteljskom okruženju najmlađi su članovi biskupu ispripovijedali svoje školske uspjehe, i predstavili mu zanimljivu životnu svakodnevicu. Najstarijoj među njima, Melani, biskup je osobito zahvalio za njezino aktivno sudjelovanje u radu zbora mladih „Risus“ požeške Župe sv. Terezije Avilske i druge aktivnosti u kojima sudjeluje u spomenutoj Župi. Roditeljima Mitrović je zahvalio na njihovoj opredijeljenosti za život i na daru prihvaćanja petog djeteta i za odgoj djece u kršćanskim vrijednostima, o čemu svjedoče i zajedničkim odlaskom na svetu misu. Zaželio im je sretan Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu novu godinu te im uručio novčani darove.