Svetkovina Isusova rođenja u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu Isusova rođenja – Božića, 25. prosinca požeški biskup  Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama i Župi sv. Terezije Avilske te vjernicima grada Požege. Na slavlju je bio nazočan i požeški pravoslavni paroh Aleksandar Bijelić.

U homiliji biskup je spomenuo kako su se domaćim vjernicima koji redovito dolaze u Katedrali u ovom slavlju pridružili i vjernici iz inozemstva, te im je svima zaželio dobrodošlicu. Izraze dobrodošlice uputio je i nazočnom požeškom parohu Aleksandru Bijeliću.  Podsjetio je sudionike slavlja da je u svojoj ovogodišnjoj Božićnoj poruci, na poticaj pape Franje u Apostolskom pismu »Čudesni znak« razmišljao o značenju i vrijednosti jaslica, te ih je pozvao da u miru i sabranosti kod kuće pročitaju njezin cjeloviti tekst. Pročitao im je samo slijedeći ulomak: »Svjedoci smo kako Božić, zaražen potrošačkom groznicom, ne može svojom snagom doprijeti do razina javnog života, zahvaćenih brojnim negativnostima i njihovim posljedicama. Betlehemske jaslice i skromna sveta obitelj otvaraju nam oči za moćnu Hrvatsku koja se iznad svih negativnosti ostvaruje po ugrađenosti u društvo mnogih obitelji koje prihvaćaju darovanost i žrtvu kao stil života, vjernih supruga koji primaju djecu i odgajaju ih za čestite građane, mladih koji se ne daju slomiti poteškoćama u potrazi za radnim mjestom u vlastitoj domovini, želeći uložiti svoj entuzijazam i požrtvovnost u plemenito i pošteno djelovanje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom, političkom i drugom području, uvijek svjesni kako je zdrava obitelj temelj snažnog društva. Ovakvi mladi ljudi, vjerne i požrtvovne obitelji čvrsti su zalog nade u hrvatsku bolju budućnost, nastavljajući na svoj način u sadašnjim okolnostima graditi na žrtvi hrvatskih branitelja, koji u ugroženosti slobode nisu dvoumili o smislu žrtvovanja vlastitog života za naše dostojanstvo. Oni se ravnaju po mudrom načelu da je bolje paliti svjetlo nego se stalno žaliti na mrak. Neka ovog Božića Isusova snaga ljubavi još snažnije zahvati svaku našu obitelj i pojedine njezine članove te nam po njihovu služenju Isus Krist, svjetlo neugasivo učini Domovinu svjetlijom«, kazao je biskup citirajući ulomak svoje Božićne poruke. Još je dodao kako nas slavljenje Božića potiče da ne dopustimo strašnoj noći ljudske ludosti, prevari mržnje i nedobronamjernosti da nas privuče te nam dušu strovale u mračne ponore.

Razmišljanje o otajstvu Božića, biskup je produbio na temelju naviještene Božje riječi. Rekao je kako evanđelist Luka u svom zapisu o Isusovu rođenju navodi određene povijesne činjenice, dok nas evanđelist Ivan, čiji je Prolog Evanđelja danas naviješten, želi uvesti u duboko otajstveno značenje Božića. Znanstvenici različitim teorijama, među kojima je osobito popularna teorija velikog praska, nastoje iz svojih ljudskih mogućnosti odgonetnuti tajnu početka svemira i života u njemu. Ostaje pitanje hoće li je ikada uspjeti do kraja odgonetnuti, kazao je biskup. Međutim, Objava nas uči da je Bog dozvao svemir u postojanje svojom stvoriteljskom riječju, a to je Sin njegov odvijeka. Kad sv. Ivan tvrdi »u početku bijaše Riječ«, ne misli na riječ kao sredstvo naše ljudske svakodnevne verbalne komunikacije, nego na Logos-Riječ koja je projekt i ostvarenje svega postojećeg, prvenstveno čovjeka. Sin Očev, Božja Riječ odvijeka, rođen kao čovjek u Betlehemu, Božji je projekt i ostvarenje svijeta i čovjeka po njegovu naumu, pojasnio je biskup. U ulomku drugog čitanja iz Poslanice Hebrejima sveti pisac nas uvjerava kako je Bog konačno i u potpunosti svoj projekt objavio ljudima i ostvario u Sinu.

Biskup je upozorio da su ljudi od vremena Isusova rođenja pa sve do danas trajno izloženi napasti Zloga da ga odbace kao Božji projekt vlastitog ostvarenja te evanđelist tvrdi: »K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše dade moć da postanu djeca Božja“, istaknuo je biskup. Dodao je kako se u Isusu Kristu ne dobiva tek nešto, nego je po njemu postalo sve stvoreno a snagom njegova Duha postajemo novi stvorovi, Božji sinovi i kćeri. Biskup je istaknuo kako budućnost čovječanstva ovisi o novim izvorima energije, te smo danas na svim stranama u potrazi za energijom koja se dobiva iz čistih izvora koji ne zagađuju okoliš. Podsjetio je kako znanost u teoriji velikog praska ne zna protumačiti podrijetlo energije čijom se snagom on eventualno dogodio. Nije li možda ta energija Duh Božji? Kazao je da je Duh Sveti, energija Božje ljubavi kojom je Sin Očev začet kao čovjek u krilu Djevice Marije, progovorila  najsnažnije u Isusu Kristu na njegovu križu i pobijedila smrt te tako u punini ostvarila Božji projekt o čovjeku i svemiru. Kad se ispunimo tom snagom Božjega Duha, tada je Božji projekt u nama krenuo prema svom dovršenju. Biskup je postavio dramatično pitanje: „Što radimo s tim projektom Božjim?“ Jesmo li ravnodušni,  površni i mlaki prema njemu te se grčimo u vlastitim nemoćima, ne prihvaćajući cjelovito osobu Isusa Krista u snazi njegova Duha? Dok se u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, borimo za izvore energije koja ne zagađuje, Božić nas poziva da se opredijelimo za najčišću energiju Božje ljubavi, Duha Isusova, koji nas čisti od zagađenosti zlom i  jamči pobjedu nad smrću, zaključio je biskup.