Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

Na početku drugog polugodišta, 13. siječnja u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra u Požegi biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje božićnog blagoslova za okupljene djelatnike i učenike Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, među kojima je bio i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije i Frano Barišić ravnatelj Katoličke osnovne škole. Biskup je u pozdravu zaželio da ih Bog u novom polugodištu i u novoj građanskoj godini prati na njihovu osobnom i zajedničkom školskom putu.

Potom je vjeroučitelj Katoličke gimnazije Krunoslav Siroglavić navijestio ulomak iz Poslanice Rimljanima pod naslovom „Nehinjena ljubav“, u kojem Pavao potiče kršćane u Rimu na ponašanje u skladu s duhovnim vrlinama.  Biskup je prigodnu homiliju započeo tvrdnjom kako postoji školski plan i program. Njegovim vjernim ostvarivanjem učenici usvajaju nova znanja i rastu na razini spoznaje zakonitosti o ljudskom životu. Međutim, nastavio je biskup, postoji i jedan drugi, Božji plan i program. „Postoji Onaj koji vas je pozvao u život. On s vama ima svoj plan. Bilo bi premalo da ostvarite samo školski plan i program, a da ne razmišljate koji je to plan i program upisan u vaša srca, u vaše mladenačke živote, pa da ga ne nastojite ostvariti.“

Biskup je kazao kako je Božji plan i program da se čovjek najpotpunije ostvari kroz neprijetvornu i iskrenu ljubav. „Čuli ste kako sv. Pavao tumači što sve može ljubav. Ona nije znanje, nego moć duha. Njezinom snagom čovjek može biti dobar, plemenit, strpljiv, poštivati drugoga, ne rugati se nikome, biti marljiv, ustrajan u svakom dobru… Ljubav je još puno toga drugoga“, zaključio je biskup. Pozvao je učenike da pored stjecanja različitih vještina u područjima od znanja do sporta ne zanemare rast u duhovnim vještinama te je dodao:. „Ljubav je duhovna vještina i način života. Ona je pristup jednih drugima, pristup dobra, plemenitosti, poštovanja, spremnosti pomoći. Ljubav znači biti solidaran sa svima. Stjecati te vještine duha u katoličkoj školi, to je sastavni dio našeg identiteta.“ Biskup Škvorčević je potaknuo učenike neka nastoje biti duhovno jaki i duhovno veliki ljudi. „Zauzimajte se za ono što vas čini uistinu velikima ljudima. Budite mladi hrvatski ljudi koji znaju koji je to projekt Božji oko kojega se trude i koji nastoje ostvarivati i po kojem rastu u smislu života.“ Zahvalio je učiteljima i drugim djelatnicima škola za odgojno-obrazovna nastojanja kojima služe učenicima te ih je ohrabrio da se pored školskog plana i programa trude ostvarivati i Božji plan koji je usađen u ljudska srca i savjesti. Izrazio je želju za neprestanim duhovnim rastom svih nazočnih.

Uslijedila je blagoslovna molitva i škropljenje prisutnih učenika i djelatnika blagoslovljenom vodom, kao podsjetnik na njihov krsni preporod i pripadnost Isusu Kristu te kađenje kao znak poštovanja prema svakoj osobi u kojoj prebiva Duh Sveti.

Svi nazočni popratili su molitvu pjevanjem božićnih pjesama pod vodstvom prof. Ljube Šolić.