Biskup primio slatinskog gradonačelnika

U Biskupskom domu u Požegi, 16. siječnja 2020. biskup Antun Škvorčević primio je slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića u pratnji pročelnika za upravni razvoj Grada Slatine Marina Kokorića. Pridružio im se Ivica Žuljević iz Ureda za gradnju i moderator  Biskupskog ordinarijata.

Biskup je upoznao gradonačelnika s funkcioniranjem Požeške biskupije i položajem župa kao pravnih osoba, koje su u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima uvrštene u registar pravnih osoba. Protumačio je specifičnost uprave vremenitim dobrima pojedine crkvene pravne osobe te način na koji one u tom pogledu mogu surađivati s lokalnim upravama. Zahvalio je gradonačelniku za dobru suradnju sa slatinskom župom sv. Josipa i bl. Ivana Merza te župom Sladojevci, koja se nalazi na području slatinske gradske uprave. Razmotrili su pitanja koja se odnose na suradnju crkvenih ustanova s Gradom te zaključili kako je potrebno u župi Sladojevci pronaći mogućnost da vjernici u Donjim Meljanima i Bakiću dobiju prostor za liturgijska okupljanja koji im sada nedostaje. Gradonačelnik je biskupu izložio svoje viđenje stanja i ono u čemu Grad može biti od pomoći u spomenutom pogledu. Moderator Žuljević predstavio je sve što je Biskupija poduzela s obzirom na kapelu u Donjim Meljanima i izvijestio da je nakon dužeg vremena konačno izrađen za nju arhitektonski projekt i uskoro bi se trebala dobiti građevinska dozvola. Zaključeno je da se što prije zajedničkim snagama pristupi njezinoj izgradnji a potom će se razvidjeti mogućnosti ostvarenja i kapele u Bakiću.

Biskup i gradonačelnik razmotrili su i druga pitanja iz društvenog života, napose doprinos koji bi na području kulture mogla dati suradnja između Grada i Crkve.