Započela temeljna edukacija nove skupine župnih animatora u Požeškoj biskupiji

U okviru projekta edukacije župnih animatora u Požeškoj biskupiji u subotu, 25. siječnja 2020., započela je temeljna edukacija nove skupine župnih animatora koja je ove godine organizirana u tri grada: u Požegi za Katedralni arhiđakonat, u Slatini za Slavonsko-podravski arhiđakonat te u Novskoj za Zapadno-slavonski i Posavski arhiđakonat. Temeljnu edukaciju organiziraju svećenici koordinatori pojedinog dekanata u suradnji s Povjerenstvom za pastoral mladih i Pastoralnim centrom u Požegi, a u njoj ove godine sudjeluje šezdesetak mladih srednjoškolske i fakultetske dobi. Edukaciju u Slatini koordinira Dragan Hrgić, župnik Župe sv. Josipa u Slatini; u Novskoj Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj, dok je za edukaciju u Požegi odgovoran biskupijski povjerenik za pastoral mladih Krunoslav Siroglavić.

Mlade Katedralnog arhiđakonata, okupljene u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi na početku edukacije pozdravio je Robert Kupčak, voditelj biskupijskog Pastoralnog centra, zahvaljujući im što su, potaknuti od svoji svećenika – župnika i župnih vikara, odlučili ući u projekt edukacije župnih animatora kako bi se nakon sudjelovanja u edukaciji mogli još zauzetije uključiti u život svojih župnih zajednica te svojim mladenačkim sposobnostima pomoći svojim svećenicima u redovitim pastoralnim aktivnostima. Izrazio je uvjerenje da će im radionice temeljne edukacije župnih animatora pomoći otvoriti vidike kako bi pronašli ono mjesto ili područje rada u svojoj župnoj zajednici gdje mogu dati svoj doprinos. Zahvalio je voditeljima radionica koji su rado prihvatili poziv Pastoralnog centra i stavili se na raspolaganje mladima u pojedinim radionicama temeljne edukacije. Prenoseći im na koncu pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, voditelj Pastoralnog centra zaželio je mladima Božji blagoslov u radu i zajedništvu. Potom je Patricija Brdar, suradnica u biskupijskom Katehetskom uredu, dala potrebne informacije i upute vezane uz tijek radionica temeljne edukacije.

Cilj projekta župnih animatora je omogućiti mladima što aktivnije uključivanje u župne aktivnosti koje su za njih prikladne i u kojima bi svećenicima i vjeroučiteljima mogli biti od pomoći. Kroz osam radionica temeljne edukacije koje vode stručnjaci za pojedino područje kroz dvije subote, mladi će dobiti upute i steći vještine pomoću kojih mogu biti dobri suradnici i pomoćnici u određenim župnim aktivnostima kao što su: suradnja u radu s pojedinim skupinama djece i mladih (prvopričesnici, krizmanici, ministranti, članovi dječjih zborova i zborova mladih); suradnja u vođenju različitih župnih zajednica (molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i sl.); suradnja u organiziranju i provođenju različitih župnih slavlja i aktivnosti (slavlje župnog zaštitnika, dan župnog klanjanja, hodočašća i sl.); suradnja u osmišljavanju i izradi župnog listića i internetskog portala te suradnja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i s invalidnim osobama.

Drugi dio radionica temeljne edukacije održat će se u subotu, 1. veljače čime će biti zaključena temeljna edukacija. Svi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha stjecanje dodatnih informacija i vještina za konkretno područje rada u župi. Ovogodišnja specijalizacija predviđena je 30. lipnja i 1. srpnja (utorak-srijeda) u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Edukacija u Požegi

Edukacija u Slatini

Edukacija u Novskoj