Održana (među)školska natjecanja iz vjeronauka

U skladu s vremenikom natjecanja Agencije za odgoj i obrazovanje, u srijedu 29. siječnja 2020. u organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje te nadležnih županija, održana su među-školska natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih škola. Nakon održanih školskih natjecanja 21. siječnja, na među-školskoj razini natjecanja sudjelovalo je 50 ekipa osnovnih škola s područja Požeške biskupije. Tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade je „Sveti Vinko Paulski, apostol milosrdne ljubavi – Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Istoga dana održano je i školsko natjecanje za učenike srednjih škola.

S obzirom na šest županija koje ulaze u sastav Požeške biskupije domaćin natjecanja za Virovitičko-podravsku županiju bila je Katolička osnovna škola u Virovitici, za Požeško-slavonsku županiju OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu te za Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju OŠ Novska u Novskoj. Vjeroučenici škola s područja Brodsko-posavske županije sudjelovali su na natjecanju u OŠ „Đuro Pilar“ u Slavonskom Brodu, dok su vjeroučenici škola s područja Osječko-baranjske županije sudjelovali na natjecanju u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku.

U OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu natjecanju je pristupilo 11 škola: OŠ „Vladimir Nazor“, Trenkovo; OŠ Dragutina Lermana, Brestovac; OŠ Stjepana Radića, Čaglin; Katolička osnovna škola u Požegi; OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo; OŠ Dobriše Cesarića, Požega; OŠ Vilima Korajca, Kaptol; OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica; OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Velika, OŠ Lipik, Lipik te OŠ „Mladost“, Jakšić. Nakon provedenog natjecanja ekipa s najviše ostvarenih bodova bila je iz Katoličke osnovne škole u Požegi, a čine ju vjeroučenici Terezija Tomić, Matej Raljević, Nina Milevoj i Benedikt Romić te mentor Marijan Pavelić.

U OŠ Novska u Novskoj u natjecanju je sudjelovalo 8 škola: OŠ Novska, Novska; OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani; OŠ Banova Jaruga, Banova Jaruga; OŠ u Đulovcu, Đulovac; OŠ Dežanovac, Dežanovac; Češka osnovna škola Josipa Ružičke, Končanica; OŠ Vladimira Nazora, Daruvar i OŠ Sirač, Sirač. Ekipa koja je ostvarila najveći broj bodova bila je iz OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru, odnosno vjeroučenici Lorena Tutić, Ella Heđi, Renato Pejčin i Lucija Stožicki s mentoricom Ivanom Vašara.

U Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici natjecanju je pristupilo 15 škola: OŠ Suhopolje, Suhopolje; OŠ Josipa Kozarca, Slatina; OŠ “August Cesarec“, Špišić Bukovica; OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Zdenci; OŠ „Davorin Trstenjak“, Čađavica; OŠ Eugena Kumičića, Slatina; OŠ Gradina, Gradina; OŠ „Vladimir Nazor“, Virovitica; Katolička osnovna škola u Virovitici; OŠ Mikleuš, Mikleuš; OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica; OŠ Voćin, Voćin; OŠ Antuna Gustava Matoša, Čačinci; OŠ Vladimira Nazora, Nova Bukovica te OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Orahovica. Najveći broj bodova ostvarila je ekipa OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice u čijem su sastavu vjeroučenici Hana Jovanović, Luka Marenić, Tea Lukačić i Marko Vrekić s mentorom Ivanom Andelfingerom.

Na natjecanju u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku sudjelovale su, uz ostale: OŠ Vladimira Nazora, Feričanci; OŠ Hinka Juhna, Podgorač; OŠ Josipa Jurja Strossmayera, Đurđenovac; OŠ kralja Tomislava, Našice i OŠ Dore Pejačević, Našice dok su u OŠ Đure Pilara u Slavonskom Brodu natjecanju uz druge, pristupile: OŠ „Antun Matija Reljković“, Bebrina; OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Staro Petrovo Selo; OŠ „Antun Mihanović“, Nova Kapela, Batrina; OŠ „Ljudevit Gaj“, Lužani; OŠ „Matija Gubec“, Cernik; OŠ „Matija Antun Relković“, Davor; OŠ Ljudevita Gaja, Nova Gradiška; OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“, Oriovac; OŠ „Vladimir Nazor“, Adžamovci; OŠ „Mato Lovrak“, Nova Gradiška te OŠ Okučani, Okučani. Najveći broj bodova između ekipa iz Požeške biskupije u Osijeku imala je OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca čiju ekipu čine vjeroučenici Matej Lulić, Anamarija Markovčić, Antonija Škrnjug i Mateja Nekić s mentoricom Slavicom Knežević, a u Slavonskom Brodu OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške u čijoj ekipi su vjeroučenici Mihael Božić, Edi Conjar, Ella Conjar i Domagoj Ivanišević s mentoricom Andrijanom Petrović.

Sljedeća razina vjeronaučne olimpijade je biskupijsko natjecanje koje će se održati idućega 2. ožujka 2020. u Požegi. Za osnovne škole kriterij za prolazak u sljedeći krug natjecanja je osvojeno prvo mjesto u svojoj županiji (regiji), a preostalih pet ekipa pozivaju se na natjecanje prema kriteriju izvrsnosti, odnosno najvećeg broja ostvarenih bodova iz cijele Biskupije. S obzirom na navedene kriterije na biskupijsko natjecanje pozvane su ekipe sljedećih škola: OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice, OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, OŠ „Matija Antun Relković“ iz Davora, OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika, OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Lužana i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice. Na biskupijskom natjecanju također će sudjelovati srednje škole koje su provele školsku razinu natjecanja.