Sjednica Vijeća Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i ravnatelja katoličkih škola

Na poziv predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole, Ivice Žuljevića u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 29. siječnja 2020. održana je sjednica Vijeća Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i ravnatelja katoličkih škola. Na sjednici je sudjelovao i požeški biskup dr. Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

Nakon molitve predstojnik Žuljević predstavio je dnevni red sjednice, zahvalio nazočnima za dolazak i zaželio plodonosan rad. Potom je biskup Škvorčević zahvalio predstojnicima biskupijskih ureda za katoličke škole i ravnateljima za njihovo djelovanje te naglasio kako je zajedničkim nastojanjem potrebno izgrađivati jedinstveni sustav katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, čemu pridonose i susreti poput današnjeg na kojima se raspravlja o pitanjima koja traže usklađivanje sa zakonskim propisima i ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Pozvao je prisutne da na temelju iskustava dostave Nacionalnom uredu prijedloge koji pridonose navedenom cilju.

Uslijedilo je izlaganje dr. Vladimira Dugalića, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu o štrajku i pitanju osnivanju sindikata u katoličkim školama. Istaknuo je kako Crkva s polazišta svoga socijalnog nauka daje pravo radnicima na borbu za pravednu plaću te poznaje štrajk kao krajnje sredstvo u borbi za radnička prava nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti dogovora s poslodavcima, uz određene etičke uvjete koji trebaju biti ispunjeni. Kada je u pitanju štrajk uvijek treba gledati koliko on donosi koristi, a koliko štete, rekao je prof. Dugalić te dodao kako katoličke škole zbog svoje specifičnosti i poslanja, te ugovora između države Hrvatske i Svete Stolice imaju poseban status koji ima značenje i za pitanje štrajka.

U sljedećim točkama dnevnog reda predstojnik Žuljević na temelju dokumenta Odredbe Hrvatske biskupske konferencije o katoličkim osnovnim i srednjim školama prikazao je zadaću Nacionalnog ureda za katoličke škole, predstavio godišnji plan rada Ureda te ulogu predstojnika nad/biskupijskih ureda za katoličke škole. Među ostalim prisutni su upoznati s pojedinostima organiziranja godišnjeg susreta trajne formacije svih djelatnika katoličkih škola u Šibeniku idućega 24. i 25. travnja 2020. gdje će domaćin biti Šibenska biskupija.

Potom je dr. Jasminka Buljan Culej, koordinatorica Povjerenstva za izradu nastavnog plana i programa katoličkih škola predstavila što je sve do sada učinjeno u izradi dokumenata Odgojno-obrazovne vrijednosti kao čimbenici identiteta katoličkih škola u Republici Hrvatskoj i Priručnika za probnu provedbu dopuna odgojno-obrazovnih vrijednosti za nastavne predmete u katoličkim osnovnim školama i gimnazijama koji prate nacionalni kurikul. Ravnatelji su se složili kako se probna provedba kurikula u njihovim školama provodi po zacrtanom planu te da nema nekih većih poteškoća. Spomenuti dokument Odgojno-obrazovne vrijednosti koji su razmatrali hrvatski biskupi na svom prošlogodišnjem jesenskom plenarnom zasjedanju upućen je stručnjacima s pojedinih naših teoloških učilišta na recenziju te će u sljedećoj nastavnoj godini biti u redovitoj upotrebi.  Na kraju sjednice tajnik Ureda Danijel Holeš u kratkim crtama predstavio je nacrt zajedničkog Statuta katoličkih škola te iznio mogućnost organiziranja sportskih natjecanja katoličkih škola. Sjednica je završila molitvom.