48. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Đakovu

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 31. siječnja pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića održana je 48. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Na sjednici su sudjelovali požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić i umirovljeni nadbiskup metropolit Marin Srakić. Bio je prisutan i kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu Drago Marković.

Nakon molitve, nadbiskup Hranić pozdravio je sve nazočne. Naglasio je da se susret biskupa održava na spomendan sv. Ivana Bosca te je istaknuo uzoran primjer toga svetog odgojitelja i pedagoga te njegova zauzimanja za mlade, posebno za one koje su mnogi smatrali problematičnima. Njegov primjer uči i nas današnje pastire i odgojitelje kako se pristupa mladosti, kako se od njih i zajedno s njima uči te kako ih se postupno vodi na putu njihova suobličenja na sliku Kristovu. Sv. Ivan Bosco nam je primjer i izazov napose u ovim mjesecima dok se kao biskupijske i župne zajednice nizom kateheza pripremamo za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju ove godine u Zagrebu.

Slijedom ranije skupštine biskupa u svibnju prošle godine u Požegi te dosadašnjih promišljanja unutar Hrvatske biskupske konferencije, biskupi su promišljali o osnivanju, konkretnim zadaćama, smjernicama za rad i o profilu potencijalnih članova nadbiskupijskoga ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te biskupijskoga povjerenstva i povjerenika u skladu s motuproprijem pape Franje „Vi ste svjetlo svijeta“, o njihovoj međusobnoj suradnji kao i o suradnji s postojećim te predviđenim crkvenim tijelima na nacionalnoj razini.

U drugom dijelu skupštine biskupi su se susreli s djelatnicima i suradnicima Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja sa sjedištem u Đakovu. Saslušali su izvješća o djelovanju, broju parnica i o personalnim potrebama Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja u Đakovu i područnih biskupijskih sudova. Zajedno s djelatnicima u Sudu usuglasili su načelne stavove i odgovore na neka pitanja povezana s radom Suda. Susret su zaključili zajedničkim objedom i imendanskom čestitkom nadbiskupu Srakiću.