Sprovod Franciske Biber u Dekanovcu

Na mjesnom groblju u Dekanovcu, 8. veljače sahranjena je Franciska Biber, majka umirovljenog svećenika Požeške biskupije Stjepana Bibera. Sprovodne obrede i misu zadušnicu u zajedništvu sa svećenicima Preloškog dekanata predvodio je izaslanik požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, generalni vikar Josip Krpeljević. Na početku obreda Mario Sanić, kanonik požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra i župnik u Velikoj, pročitao je sažalnicu koju je biskup Antun uputio svećeniku Stjepanu:

«Velečasni Stjepane! Primio sam vijest da je preminula Vaša cijenjena majka Franciska. Želio bih izraziti svoju bratsku blizinu i duboko kršćansko suosjećanje Vama, Vašem bratu Miji, rodbini i svima drugima koji tuguju za plemenitom pokojnicom.

Svojom svakodnevnom molitvom, nedjeljnom svetom misom i uzornim kršćanskim životom u braku i obitelji majka Franciska svjedočila je vjernost Bogu te i Vama pomogla da prepoznate svećenički poziv i na njega se odazovete. Pratila Vas je na tom putu majčinskom molitvom i žrtvom. Po Vašem svećeničkom služenju i njezin je život na svoj način ugrađen u našu požešku mjesnu Crkvu.  Zajedno s Vama zahvaljujem joj za sve dobro koje nam je u svojoj jednostavnoj a dragocjenoj žrtvi ljubavi darovala.

Vaša cijenjena majka u smrti je odložila ono što je prolazno i raspadljivo te  vjerujem da je snagom Isusova križa postala dionikom njegove pobjede nad smrću i s njime sada uživa puninu života za svu vječnost. Vama i svima koji tuguju za majkom Franciskom neka Gospodin udijeli obilje svoje utjehe. Povezan s Vama u trajnoj molitvi za Vašu dragu majku, bratski Vas u Gospodinu pozdravljam.», zaključuje biskup Antun svoju sažalnicu.

Nakon naviještene Božje riječi župnik Župe Svih Svetih u Dekanovcu Ivan Mikulan prigodnim se riječima oprostio od svoje župljanke i uzorne vjernice Franciske. Po završetku sprovodnih obreda svećenici i vjernici uputili su se u obližnju župnu crkvu Svih Svetih gdje je za pokojnu Francisku služena sveta misa zadušnica. Na temelju Matejeva evanđeoskog ulomka u kojem Gospodin Isus hvali nebeskog Oca što je otajstva svoga kraljevstva sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima, generalni vikar Krpeljević u homiliji je prikazao vjernički lik bake Franciske, osobito njezinu nepokolebljivost u podnošenju životnih poteškoća i ustrajnost u molitvi, a sudionike slavlja je pozvao da i u okolnostima suvremenog života budu postojani u katoličkoj vjeri koju su baštinili od svojih očeva i majki.