U Novoj Kapeli održan susret župnih lektora Posavskog arhiđakonata

U srijedu 19. veljače održan je treći u nizu susreta župnih lektora u Požeškoj biskupiji. Susret je za Posavski arhiđakonat održan u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ u Novoj Kapeli-Batrini. Nakon molitve anđeoskog pozdravljenja, sudionici susreta izmolili su molitvu u Godini Božje riječi nakon čega je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio arhiđakon Antun Prpić izražavajući uvjerenje kako će susret u Novoj Kapeli svima pomoći da još jače prionu uz Božju riječ. Pozdravima se pridružio voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije Robert Kupčak zahvaljujući svećenicima, vjeroučiteljima i lektorima što su prepoznali važnost susreta i odvojili svoje vrijeme kako bi na njem sudjelovali. Potom je predstavio tijek programa susreta.

Teoretski ili izlagački dio programa započeo je predstavljanjem Apostolskog pisma pape Franje „Aperuit illis“, a predstavila ga je vjeroučiteljica Vesna Hodak. Pojasnila je kako je spomenutim Apostolskim pismom ustanovljena Nedjelja Božje riječi koja je temelj proglasu Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji. Na temelju pojedinih sastavnica pisma progovorila je, među ostalim, o važnosti Svetog pisma u životu svakog vjernika te o povezanosti poznavanja Pisma s poznavanjem Isusa Krista. Posebnu odgovornost u svom djelovanju prenošenja Božje riječi imaju pastiri i katehete od kojih se traži da se prvo i sami osobno obnavljaju kroz temeljito upoznavanje i proučavanje Svetog pisma. Neodvojiva je veza između Svetog pisma te euharistije i sakramenata koji su u službi spasenja ljudi, a ljubav na koju Božja riječ neprestano poziva otvara put dijeljenja i solidarnosti te potiče da se primljena Radosna vijest dijeli s drugima, istaknula je.

O službi lektora kao navjestitelja Božje riječi progovorio je voditelj Centra Kupčak koji je, naglasivši ulogu Božje riječi u bogoslužju, ukazao na nezamjenjivu ulogu lektora, tj. čitača u liturgijskom slavlju koji zbog ozbiljnosti svoje službe treba biti prokušan vjernik odnosno zrela i odrasla osoba koja ponajprije sama razumije pročitanu riječ, posjeduje određeno znanje i ljubav prema Svetom pismu te na koncu zna dobro i dostojanstveno čitati. U tom smislu istaknuo je važnost temeljite priprave za navještaj Božje riječi koja treba biti tjedna i odvijati se u okviru susreta župnog zbora lektora ili župne biblijske skupine služeći se metodom lectio divina, provjerenom dugim iskustvom Crkve.

Potom je vjeroučiteljica Ljerka Furić predstavila nazočnima navedenu metodu/ vježbu po kojoj se dublje prodire u Božju riječ, a koja se koristila već u Starom zavjetu no svoj vrhunac doživljava u srednjem vijeku te je i danas aktualna. Predstavivši detaljnije individualni način lectio divina, objasnivši njezine temeljne faze i načine ostvarivanje pojedine etape, istaknula je kako će se prisutni moći u praktičnom dijelu susreta na konkretan način upoznati sa zajedničarskim načinom provedbe ove metode što će ujedno biti mogući primjer njihovih budućih susreta u svojim župama.

Voditelj Pastoralnog centra na koncu je izložio korizmene evangelizacijske programe u Godini Božje riječi te prisutnima pojasnio na koji način se od njih, kao nositelja tih programa u svojim župama, očekuje da se u njih uključe.

Uslijedio je praktični dio susreta koji se sastojao od pet radionica u kojima su sudionici prolazili metodu lectio divina na primjeru čitanja predstojeće Sedme nedjelje kroz godinu. Radionice su pripremile i vodile vjeroučiteljice Ljerka Furić, Ivana Dujić, Marina Dedoević, Martina Videc i Patricija Brdar u suradnji s biskupijskim Pastoralnim centrom.