Završnica Katoličke malonogometne lige i susret župnih animatora Požeške biskupije

U organizaciji Pastoralnog centra Požeške biskupije, 22. veljače održana je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi mala svečanost podjele posvjedočenja o završenoj temeljnoj edukaciji za župne animatore u Požeškoj biskupiji skupini mladih koja je ove godine sudjelovala u spomenutom projektu. Pridružili su im se i mladići koji su toga dana sudjelovali u završnici Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije.

Nakon molitve, prisutne mlade među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević sa svećenicima, pozdravio je Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra, izražavajući radost što su se u Požegi okupili mladi koji žele pokazati svoj mladenački žar i dati doprinos životu svojih župnih zajednica. Zahvalio je biskupu Antunu što svojom prisutnošću, ali i na druge načine, iskazuje potporu mladima i pruža trajan poticaj u nastojanju oko njihove vlastite izgradnje – što je blagoslov za njih osobno, ali i za Crkvu.

Potom se nazočnima obratio biskup Antun, izražavajući radost što u Požeškoj biskupiji postoje mladi koji nisu nepokretni, pripomenuvši kako mladost ne ovisi o broju godina, nego o stanju duha. Kod mladih ljudi duh ne miruje, nego nešto hoće, traga za onim što je smisleno i to nastoji ostvarivati. Kad mladi čovjek otkrije da nije sam na svijetu već da postoje i drugi tada s njima započinje igrati životne utakmice, ustvrdio je biskup. Zapitao je: „Tko su ti drugi?“ – Na prvom mjestu to je Bog. Mi se nismo slučajno pojavili na svijetu, život je izazovna stvarnost iza koje stoji Onaj koji me smislio u svojoj ljubavi i koji od mene nešto očekuje te za ta očekivanja otvara mogućnosti. To nam je posvjedočio Isus Krist, došavši k nama s druge obale života, koji nas poziva da djelujemo u Božjim koordinatama. On je zaigrao utakmicu između života i smrti i u njoj pobijedio.

Biskup je ustvrdio da ljudska prolaznost od najmlađih dana može stvarati stanje melankoliju ravnodušnosti što život završava smrću, no upozorio je da je Isus pred nas stavio izazov kad je posvjedočio da on smrt može pobijediti. Povezao je to s natjecanjem katoličke malonogometne lige, rekavši kako postoje možda i bolji nogometaši, ali sudionici katoličke malonogometne lige svjedoče da svojom vjerničkom povezanošću igraju životnu utakmicu s Isusom Kristom. Nogomet i sport su važni da naš organizam bude razgiban u prirodnim dimenzijama na koje nas je Bog pozvao stvaranjem. Latinskom izrekom „Zdrav duh u zdravom tijelu“, biskup je ustvrdio kako je čovjek složena stvarnost, jedinstvo duha i tijela, i ako je duh bolestan tada ni tijelo ne funkcionira kako bi trebalo. Isus Krist liječi naš duh svojom ljubavlju jačom od smrti, koja ima značenje i za naša sportska natjecanja. Naime, sport nas uči kako igrati s drugima, kako biti nesebičan i kako u toj nesebičnoj igri s drugima založiti sebe da budemo pobjednici. Biskup je čestitao svim sudionicima katoličke malonogometne lige što su pokazali ne samo jakost mišića, nego i plemenitost vjerničkog duha.

Obraćajući se okupljenim animatorima, biskup Antun je rekao da se raduje što nisu ostali zatvoreni u nekom zakutku svojih zanovijetanja, nego su se otvorili za smislene izazove. Napomenuo je kako riječ animator dolazi od latinskog termina „anima“ što znači duša, koja oživljava ljudsko tijelo, te daje razumjeti kako je animator onaj koji u svojoj župi pokreće ono što je s naslova vjere dobro i korisno za druge mlade ljude. Potaknuo je okupljene animatore da svoje mladenačke snage ulože za druge te tako budu ispunjeni u svojoj nutrini. Upozorio ih je da se ne razočaraju u svom djelovanju na župama, osobito ako ne bude išlo onako kako su si zamislili. Rekao je da se dobro nikada ne događa samo od sebe, nego se ostvaruje tvrdim putem, radom i znojem, ustvrdivši da se lagodnim, ugodnim i površnim putem ne ostvaruju istinske vrijednosti našeg postojanja. Izrazio je uvjerenje da se oni žele svrstati među takve ljude, te da će njihova založenost za dobro sigurno uroditi plodom. Na kraju je zahvalio animatorima što navedenim putem, vjerni Bogu žele biti mladi koji pomažu mladima.

U daljnjem tijeku programa voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak ukratko je prikazao tijek ovogodišnje temeljne edukacije župnih animatora koja se odvijala u Novskoj, Požegi i Slatini tijekom dva vikenda – 25. siječnja i 1. veljače 2020., a pohađalo ju je 60-ak mladih. Potom je biskup Antun prisutnim župnim animatorima uručio posvjedočenja o završenoj temeljnoj edukaciji župnih animatora Požeške biskupije kojom su osposobljeni biti župnikovi suradnici u pastoralu djece i mladih te u pripremi župnih liturgijskih slavlja.

Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih i voditelj ovogodišnje biskupijske Katoličke malonogometne lige prikazao je zatim na koji se način odvijala Liga od svojega otvorenja 14. prosinca 2019. godine pa sve do njezine završnice. Nabrojio je koje sve župe sudjeluju u Ligi te na koncu proglasio prisutnima pobjednika Lige – malonogometnu momčad Župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele. Drugo mjesto Lige osvojila je malonogometna momčad Župe sv. Antuna Padovanskog iz Našica dok je treće mjesto zauzela momčad Župe sv. Tome Apostola iz Rajića. Biskup je prvim trima ekipama uručio prigodne medalje, a pobjedničkoj ekipi i pehar ovogodišnje Lige. Jednako tako uručena je i nagrada za najboljeg strijelca Lige koju je primio Denis Hadžić iz Župe sv. Tome Apostola, Rajić te nagrada za najboljeg golmana Lige koju je primio Filip Cindrić iz Župe Blažene Djevice Marije, Nova Kapela. Povjerenik Siroglavić čestitao je pobjednicima te obznanio kako će oni predstavljati Požešku biskupiju na nacionalnoj završnici Katoličke malonogometne lige koja će se održati u Zadarskoj nadbiskupiji od 4. do 7. lipnja 2020. godine.

Pri svršetku programa biskup Antun je još jednom zahvalio svima za sudjelovanje, a Krunoslavu Siroglaviću za trud koji ulaže u organizaciju programa iz područja pastorala mladih. Zahvalu je proširio i na sve prisutne svećenike koji se trude biti blizu mladima i pomagati im u njihovim mladenačkim traganjima. Zahvalio je također voditelju Pastoralnog centra Robertu Kupčaku za koordinaciju svih pastoralnih programa, kao i njegovoj suradnici u Centru Patriciji Brdar.

Mladi su se potom pridružili večernjem euharistijskom slavlju u požeškoj Katedrali koje je predvodio biskup Antun, a na kojem su sudjelovali i ministranti iz Slatinskog i Kaptolačkog dekanata koji su toga dana boravili u posjetu požeškom Kolegiju.