Neposredna priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu

Na temelju iskustva prošlogodišnje korizme, kandidati za prvu pričest i sakrament svete potvrde slijedit će svake nedjelje predviđene korake u pripravi za navedene sakramente, koji uključuje i njihove roditelje. Župnici će se u tom pogledu poslužiti građom primljenom prošle godine, koja je utemeljena u Redu pristupa odraslih u kršćanstvo, i prilagođena uzrastu prvopričesničkih i krizmeničkih kandidata. Spomenuta građa biti će objavljena i na web-portalu Požeške biskupije. S obzirom na to župnici će s vjeroučiteljima i župnim pastoralnim vijećem promisliti kako ih u svojim župnim okolnostima povezati s općim programom Godine Božje riječi te ih što bolje organizirati kako bi svaka korizmena nedjelja bila sastavni dio uvođenja djece i mladih u život po vjeri a svih sudionika slavlja u hodu prema Svetom trodnevlju.

Priprava za svete sakramente evangelizacijsko je djelo i ne sastoji se samo od poučavanja o stvarnostima vjere, nego od navještaja Radosne vijesti spasenja u Isusu Kristu, povezane s uvođenjem u život po vjeri i u iskustvo zajednice vjere kojoj oni po krštenju već pripadaju te svjedočenja vjere u svakodnevici.

U nedjelju, 23. veljače 2020. valja roditelje i kandidate za ovogodišnje slavlje prve pričesti i svete potvrde (gdje je ona predviđena) upoznati s razlozima obveze sudjelovanja na korizmenoj svetoj misi svake nedjelje te im pojasniti ono što trebaju činiti da bi se dobro pripravili za primanje svetih sakramenata. Valja istaknuti da su kandidati za svete sakramente oni koje je župnik u dosadašnjoj katehezi upoznao i koje će kao takve proglasiti na Prvu korizmenu nedjelju. Roditeljima pripravnika za svete sakramente treba posvijestiti važnost njihova sudjelovanja s djecom na korizmenim nedjeljnim svetim misama. Oni su bili jamci vjere na krštenju svoje djece, a koju u neposrednoj pripravi za sakramente nastoje u zajednici vjernika obnoviti i svojoj djeci posvjedočiti. To će Druge korizmene nedjelje na poseban način potvrditi kandidati za svetu potvrdu kada će im biti predano Apostolsko vjerovanje, koje će ispovjediti te vlastoručno potpisati, a pridružit će im se prvopričesnici zajedno s ostalom zajednicom. Svoje vjerničko prianjanje uz Isusa Krista pripravnici će očitovati na Treću korizmenu nedjelju kada će im biti predana Molitva Gospodnja – Očenaš, molitva zajednice Isusovih krštenika. Na Četvrtu i Petu korizmenu nedjelju kandidati će imati provjeru čiji je sastavni dio molitva otklinjanja  i čišćenja od grijeha, što će za krizmanike biti povezano i s uskrsnom svetom ispovijedi i pričešću. Bit će znakovito da Četvrte korizmene nedjelje pripravnici za prvu pričest, ako je moguće, prime prvopričesnički molitvenik, a krizmanici knjigu Evanđelja, te da na Petu korizmenu nedjelju krizmanici prime križ koji će ih podsjećati na slavlje svete potvrde u kojem su ugrađeni u puno zajedništvo Crkve, a prvopričesnici budu označeni križem na čelu.

Trebalo bi roditeljima i kumovima protumačiti kako su to najbolji prvopričesnički i krizmani darovi, koji ih upućuju na stvarnost vjere čiji su dionici postali po primanju navedenih sakramenata. Korizmena priprava za svete sakramente ima svoje središte i vrhunac u uskrsnom bdijenju, kada će kandidati zajedno s cijelom župnom zajednicom obnoviti svoja krsna obećanja.

Pri svršetku svakog korizmenog nedjeljnog slavlja može se ponoviti poticaj (actio) s korizmenog programa petkom koji će cijela župna zajednica nastojati ostvarivati u tjednu koji započinje.