Početak korizme u virovitičkim katoličkim školama

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 26. veljače 2020. godine, učenici, djelatnici i roditelji učenika Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici započeli su sveto vrijeme korizme. Euharistijsko slavlje je predvodio Ljubiša Krmar, duhovnik katoličkih škola. Uvodeći u slavlje pozdravio je prisutne i pojasnio kako njime započinju vrijeme korizme koje za svakoga vjernika treba biti plodno kroz molitvu, odricanje i milostinju – kako bi spremna srca mogli slaviti najveće otajstvo kršćanske vjere – muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

Nadovezujući se na naviješteni ulomak iz poslanice sv. Pavla Korinćanima u kojemu on govori: „Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa“, duhovnik Krmar je započinjući homiliju naglasio kako je korizmeno vrijeme izazov i poziv da se čovjek duhovno obnovi. Pozvao je također sve da tijekom toga vremena nastoje oblikovati svoj život – misli, riječi i djela – po primjeru Isusa Krista, ukazavši na važnost odricanja i posta kojima čovjek kroti svoju narav, ali i na djela milosrđa i ljubavi prema bližnjima.

Nakon homilije uslijedio je liturgijski obred pepeljenja koji ima cilj vjernika podsjetiti na ljudsku nemoć pred prolaznošću, ali ga ujedno pozvati da se okrene od svojih grijeha, obratiti od grešnog načina života, kako bi na koncu zadobio život vječni.

Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja predvodili su udruženi zborovi učenika Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici.