Misa za hrvatske branitelje u Pakracu

Prigodom 29. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu služena je sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića generalni vikar Josip Krpeljević, u zajedništvu s pakračkim župnikom Jozom Zorićem, vojnim kapelanom Željkom Volarićem, umirovljenim profesorom Matijom Berljakom, đulovačkim župnikom Josipom Marićem te Mihaelom Kosom, župnikom u župama Sirač i Donja Obrijež.

Na misnom slavlju su sudjelovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Tomo Medved, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pakraca Ana Marija Blažević, počasni građanin Pakraca umirovljeni general Mladen Markač, drugi državni i lokalni dužnosnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije, te članovi nekadašnjih vojnih postrojbi i braniteljskih udruga iz pakračkog kraja i iz drugih dijelova Hrvatske. Na početku misnog slavlja spomenute dužnosnike i sve druge sudionike pozdravio je mjesni župnik i dekan Pakračkog dekanata Jozo Zorić, podsjetivši na razlog okupljanja na ovo slavlje, i pozvavši sudionike na molitvu za poginule hrvatske branitelje i sve one koji su svoje živote položili u obrani Pakraca i domovine Hrvatske.

U homiliji generalni vikar Krpeljević je ustvrdio da se sve odredbe, propisi i norme Mojsijevog zakona, koje su spomenute u ulomku prvog čitanja iz Knjige Levitskog zakonika, mogu svesti na zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Pripomenuvši kako se je starozavjetna zapovijed ljubavi prema bližnjemu odnosila samo na sunarodnjake i nije uključivala pripadnike drugih naroda, naglasio je da je Isus dopunio Mojsijev zakon time što je zapovijed ljubav proširio na sve ljude, uključujući i neprijatelje. Kazao je da je u evanđeoskom ulomku o posljednjem sudu Krist kralj svega stvorenoga prikazan kao sudac koji donosi konačni sud o pripadnicima svih naroda na zemlji po kriteriju ljubavi prema Bogu i bližnjemu Izrazio je uvjerenje da velika većina hrvatskih branitelja nije krenula u Domovinski rat vođena mržnjom na nepravednog napadača niti željom za osvetom, nego ljubavlju prema domovini Hrvatskoj i željom da svi njezini stanovnici žive u miru. Pozvao je sudionike na zahvalnost hrvatskim braniteljima za žrtvu vlastitog života koju su ugradili u slobodu i dostojanstvo Domovine, te na molitvu da njihova žrtva bude pridružena spasonosnoj žrtvi koju Krist obnavlja za nas u svetoj misi. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa Hrvatske policije «Sv. Mihovil» iz Splita.