Biskupova sažalnica roditeljima utopljenog dječaka

Minulog 18. ožujka nesretnim slučajem u jezeru nedaleko Kaptola utopio se četrnaestogodišnji dječak Zlatko Ištvanić iz obitelji sa šestero djece. Biskup Antun je krstio preminulog Zlatka i njegova brata Nenada kao peto i šesto dijete u obitelji. Sprovod malenog dječaka je 20. ožujka na groblju u Češljakovcima, a sprovodne obrede predvodi kaptolački župnik Mario Rašić. Tom prigodom biskup Škvorčević uputio je roditeljima preminulog dječaka, Nenadu i Mariji, sljedeću sažalnicu:

„Primio sam vijest da je vaš dragi sin Zlatko nesretnim slučajem, 18. ožujka 2020.  preminuo. S vašom obitelji, napose s preminulim Zlatkom postao sam duboko duhovno povezan po svetom krštenju, koje sam mu kao vašem petom djetetu podijelio u župnoj crkvi u Kaptolu. Želio bih vam u ovom teškom trenutku posvjedočiti svoju blizinu, podijeliti s vama tugu i očitovati svoje kršćansko suosjećanje. Izraze sućuti upućujem i braći Robertu, Mariu, Nikoli i Nenadu te sestri Luciji kao i drugoj ožalošćenoj rodbini i prijateljima.

Radovao sam se s vama 12. svibnja 2006. kad sam na blagdan sv. Leopolda Mandića predvodio slavlje Zlatkova krštenja, a sada dok se opraštamo od njegovih posmrtnih ostataka tugujem zajedno s vama, ali „ne kao ostali, koji nemaju nade“ (1 Sol 4, 13). Prigodom krštenja kazao sam vam da je sv. Leopold Mandić bio malena fizičkog stasa, a velika duha i da će vaš sin Zlatko,  malen stasom postati po svetom krštenju velik duhom, obučen u Isusovu sudbinu. Vjerujem da će Isus koji je po krsnom otajstvu snagom svoje ljubavi započeo u Zlatku ostvarivati svoje djelo sada ga i dovršiti tako da njegovo „raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno obuče u besmrtnost“ (1 Kor15, 34). Neka vaš preminuli sin, odjeven haljinom besmrtnosti, uživa vječni mir u zajedništvu s uskrslim Gospodinom i sa svima svetima i izabranima.

Molim da Bog svake utjehe pohodi vaša srca te vam ublaži bol rastanka i podari utjehu. Prazninu koja je nastala zbog fizičke odsutnosti vašeg sina Zlatka ispunite molitvenom povezanošću s njime i tako iskusite njegovu trajnu blizinu iz vječnosti.

U zajedništvu molitve za vašeg preminulog sina, srdačno vas u Gospodinu pozdravljam.“, zaključuje biskup Škvorčević.