Katehetski materijali u pripravi kandidata za prvu svetu Pričest i svetu Potvrdu

Novonastale okolnosti uzrokovane širenjem bolesti COVID-19, Odredbe Hrvatske biskupske konferencije kojima su do daljnjega otkazane sve svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučkih pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i sastanci, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenom, te poticaj iz pisma požeškog dijecezanskog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića o provođenju istih Odredbi, potaknule su promišljanje o pastoralnom djelovanju u sadašnjem trenutku.

U tom smislu, imajući u vidu trenutnu ograničenu mogućnost okupljanja kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u crkvenim prostorima, a s ciljem da isti nastave svoju pripravu za primanje navedenih sakramenata, Pastoralni centar Požeške biskupije u suradnji s nekoliko vjeroučitelja i biskupijskim povjerenikom za medije vlč. Marijanom Pavelićem, priredio je određeni broj katehetskih materijala za prvopričesnike i krizmanike. Materijali su podijeljeni u pet (osnovnih) tema koje su osmišljene kroz kratki prikaz sadržaja teme i radni list – kako bi ga pripravnici bez većih poteškoća mogli riješiti u svojemu domu. U određenim temama predviđeni su i prigodni video (animirani) filmovi, a za krizmanike i interaktivni kvizovi, kao dodatni katehetski sadržaj. Na kraju se još nalaze i osnovni molitveni obrasci.

U ovim okolnostima posebnu ulogu u pripravi za navedene sakramente imaju roditelji – prvi svjedoci vjere i prvi odgojitelji u vjeri svojoj djeci.

Ovih dana svećenici i vjeroučitelji primili su katehetske materijale za prvopričesnike, a u narednim danima bit će im putem interneta dostavljeni i materijali za krizmanike. Sve navedeno može se preuzeti i na web-stranici Požeške biskupije.