Stanje u pojedinim zagrebačkim kršćanskim i religijskim zajednicama nakon potresa

U svojstvu predsjednika Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije, požeški biskup Antun Škvorčević nakon potresa u Zagrebu razgovarao je s visokim predstavnicima kršćanskih i religijskih zajednica te im izrazio bratsku solidarnost i molitvenu blizinu u trenutku stradanja njihovih zdanja i vjernika te se upoznao s njihovim trenutačnim stanjem. Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije izvijestio je biskupa o štetama koje je potres nanio sabornom hramu Gospodnjeg preobraženja na Cvjetnom Trgu. Među ostalim sa svoda je u jednom dijelu pala žbuka s freskama, a nastale pukotine potrebno je istražiti jesu li statički ugrozile crkvu. Mitropolit je dodao da su sva zdanja u vlasništvu Zagrebačke eparhije u blizini spomenutog hrama pretrpjela značajnu štetu, a da je zgrada Duhovnog centra i Srpsko pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina-Katarina Branković“ na Svetom Duhu ostala neoštećena. Mitropolit i biskup složili su se da je nakon sadašnjih nevolja potrebno zajednički raspraviti o problemu slavljenja svetih otajstava u situacijama zdravstvene i druge ugroze vjernika, koji ne bi smjeli ostati bez mogućnosti duhovne okrjepe upravo onda kad im je ona najpotrebnija.

Tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj Željko Mraz kazao je biskupu Škvorčeviću da je njihov bogoslužni prostor u Radićevoj ulici u Zagrebu pošteđen težih oštećenja, ali je zgrada u kojoj se on nalazi iseljena te se očekuje statička procjena koja će uvjetovati njezinu daljnju uporabu. Nakon zabrane okupljanja zbog opasnosti zaraze od koronavirusa bogoslužje se odvija on-line, a kontakti s vjernicima su otežani, pa tako i s onima čiji su stanovi u centru Zagreba nastradali od potresa. Zdanja Evangeličke crkve u Gundulićevoj ulici u Zagrebu također su oštećena, što je napose vidljivo na dijelu gdje se nalazi Dječji vrtić.

Biskup Škvorčević razgovarao je s Kotel Da-Donom, glavnim rabinom Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Republici Hrvatskoj, koji ga je izvijestio kako je zgrada na Mažuranićevom trgu u kojoj se nalazi i  sinagoga oštećena a jednako tako i njegov stan te je zbog toga morao iseliti i nalazi se izvan Zagreba. Isto se dogodilo i sa židovskom Osnovnom školom Hugo Kon na Katarininu trgu u Zagrebu  i Dječjim vrtićem. Rabin se nada da će se zgrade moći obnoviti za daljnje djelovanje zajednice Bet Israel.

Glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Luciano Moše Prelević izvijestio je biskupa Škvorčevića da zgrada sjedišta Koordinacije u Palmotićevoj ulici u Zagrebu nije pretrpjela teška oštećenja, ali je trenutačno izvan uporabe. Najteže je nastradao Židovski muzej u navedenoj zgradi od pada dimnjaka sa susjednog zdanja te su izložbeni predmeti iz njega iseljeni. Zgrada Doma za starije i nemoćne Židove ponešto je oštećena u svom gornjem dijelu, ali Dom funkcionira te su u njega smještene starije osobe, čiji su stanovi nakon potresa postali nesigurni u centru Grada i iz kojeg se nekim članovima Židovske zajednica dostavlja hrana u njihovim kućama.

Biskup Škvorčević razgovarao je i sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem, koji ga je upoznao sa stanjem zgrade u Tomašićevoj ulici u Zagrebu, gdje je smješten Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, znatno oštećene te trenutačno nije dopušteno u njoj boraviti. Zagrebačka džamija s pripadajućim zgradama Islamskog centra građena je u novije vrijeme i na njoj nema oštećenja te će muftija Hasanović u tim prostorima imati svoj privremeni ured

Svi visoki sugovornici zahvalili su biskupu Škvorčeviću na zanimanju za njihovo stanje, za pažnju i duhovnu solidarnost koju je iskazao prema njihovim vjernicima.