Molitva za utamničene svećenike

Dan molitve, pokore i žrtve, kajanja i obraćenja u Požeškoj biskupiji

Gospodine Isuse Kriste! Ti si dragovoljno na križ ponio patnju, prezir, trpljenje i smrt svih onih kojima je zloća nanijela nepravdu, oduzela slobodu i dostojanstvo. Svojom ljubavlju jačom od smrti pobijedio si moć zla i nepravde te si u svom uskrsnuću uspostavio oslobođenje, puninu života i mir.

Tvojoj ljubavi povjeravamo našu proganjanu i osuđivanu, ponižavanu i preziranu svećeničku braću, koja su tamnovala u starogradiškom zatvoru u vrijeme komunističke vladavine. Svojim trpljenjem sjedinili su se s tvojim otajstvom muke i smrti, pridružili se ubijenom starogradiškom župniku Ferdi Maretiću, brojnoj pogubljenoj subraći, te mnogim drugim nedužnim stradalnicima samo zato što su vjerno vršili svoje svećeničko ili redovničko poslanje u Isusovoj Crkvi ili voljeli svoj narod i domovinu. Zahvaljujemo ti, Gospodine, za njihovo svjedočanstvo vjernosti i žrtvu!

Tvome milosrđu preporučujemo duše i savjesti onih koji su bili suradnici zla, djelovali po njegovu diktatu, donosili nepravedne osude, progonili i ubijali nedužne ljude te i sami postali žrtve.

Udijeli nam, Gospodine, da u svom srcu i molitvi trajno čuvamo čist spomen na svećeničke i druge žrtve starogradiškog zatvora, da nam pogled na njih ne pomute osvetničke strasti ili osjećaji mržnje prema počiniteljima zla, nego da snagom tvoje žrtve budemo ljudi praštanja i pomirenja. Daj da se jednom s tobom i s njima združimo u slavi nebeskog Jeruzalema, te u zajedništvu tvoje pobjedničke ljubavi uživamo vječnu pravdu i mir. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


Preuzmi u PDF formatu