Biskup čestitao Židovima blagdan Pesah

Prigodom židovskog blagdana Pesah, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog uputio je Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj sljedeću čestitku:

„Blagdan Pesah okuplja Židove diljem svijeta oko spomena na Boga otaca, koji ih je po svome izaslaniku Mojsiju poveo iz ropstva u slobodu, iz beskućništva u zemlju obećanja. Pridružuju im se kršćani, koji ovih dana slave Isusovo pashalno otajstvo, njegov prijelaz iz smrti u život, s ovoga svijeta k Ocu. Draga je to prigoda u kojoj bih želio izraziti svoje posebno poštovanje i srdačnu čestitku Vama, cijenjenim suradnicima i svim članovima Vaše zajednice.

Pesah i Uskrs slavimo o 75. obljetnici završetka II. svjetskog rata, vremena najtežeg stradanja židovskog naroda i trpljenja velikog broja ljudi u svim drugim narodima, koje su im nanijeli zastupnici nečovječnih rasnih ideologija. Vjerujem kako je onaj Svemogući Bog, koji je očitovao svoju blizinu prema pripadnicima izabranog naroda kad ih je pustinjskim nevoljama i patnjom poveo iz egipatskog ropstva u obećanu zemlju, sve stradalnike u holokaustu po trpljenu i smrti uveo u vječno zajedništvo života, koje samo on može udijeliti.

U trenutačnoj ugroženosti koronavirusom i stradanju u zagrebačkom potresu, Pesah i Uskrs imaju osobitu snagu, jer nas zajednička nevolja zbližava, dublje povezuje i potiče na solidarnost kojoj je izvor sam Svemogući i njegova solidarnost s čovjekom, očitovana u oslobođenju Židova iz egipatskog ropstva i Isusovoj pobjedi nad okovima smrti.

Dok Vam svjedočim svoju duhovnu blizinu tijekom ovih svetih dana i u ugrozama različitim nevoljama, od srca Vas i bratski pozdravljam“, kaže u čestitci biskup Škvorčević.