Uskrsna čestitka biskupa i svećenikâ papi Franji

Na Misi posvete ulja u požeškoj Katedrali pročitan je tekst uskrsne čestitke papi Franji koju je u ime vjernika i svećenika Požeške biskupije uputio biskup Antun Škvorčević. Čestitka je upućena sljedećim riječima:

„Sveti Oče!

U nemogućnosti da se na Veliki četvrtak zbog pandemije koronavirusa okupimo u požeškoj Katedrali, mi svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i bogoslovi te predstavnici ovogodišnjih krizmanika i drugi vjernici sjedinili smo se s dijecezanskim biskupom u izravnom prijenosu slavlja Mise posvete ulja putem biskupijske mrežne stranice. Na taj način i u sadašnjim posebnim okolnostima želimo očitovati naše svećeničko i biskupijsko zajedništvo, zahvaliti Isusu Kristu za dar euharistije i svećeništva, obnoviti vjernost svećeničkim obećanjima i kršćanskom poslanju u svojoj požeškoj mjesnoj Crkvi. U ovoj dragoj prigodi želimo posvjedočiti Vašoj Svetosti svoje sinovsko poštovanje i duboku odanost,  zahvaliti Bogu za sedam godina pontifikata te Vam od srca čestitati svetkovinu Gospodinova uskrsnuća. – Sretan Uskrs!

Zahvalni smo Vašoj Svetosti za riječi ohrabrenja, koje ste nedavno s mjesta Petrova mučeničkog svjedočanstva uputili Urbi et Orbi, uvjeravajući nas da duboko sjedinjeni s Gospodinom nećemo doživjeti brodolom na uzburkanom moru života,  jer je s nama Pobjednik nad zlom i smrću. S osobitom spremnošću srca primili smo Vaš poziv na djelotvornu solidarnost s ljudima u nevolji i njegovanje nade u vrijeme pandemije, utemeljene na pouzdanju u Gospodina.

Potaknuti Vašim Apostolskim pismom u obliku motu proprija Aperuit illis, cijelu sadašnju pastoralnu godinu proglasili smo Godinom Božje riječi. U želji da tijekom toga vremena što većem broju vjernika približimo Sveto pismo, nastojali smo minule korizme ostvarivati različite programe, među kojima su bile korizmene kateheze petkom s pobožnošću Križnog puta, priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u skladu s katekumenskim hodom prema Svetom trodnevlju, program promicanja službe liturgijskih čitača u našim župama. S nastankom pandemije koronavirusa nastavljamo provoditi pastoralne programe posredstvom biskupijske mreže, kako bi se i dalje u okolnostima izolacije podržala napose molitvena povezanost između svećenika i drugih vjernika, te jedni drugima bili potpora i ohrabrenje.

Sveti Oče! Dok u ovim danima posebne kušnje Uskrslom Gospodinu povjeravamo Vašu službu nasljednika Svetoga Petra, ponizno molimo za sva naša pastoralna nastojanja Vaš poseban apostolski blagoslov.

U zajedništvu uskrsne radosti, sinovskom odanošću od srca Vas pozdravljamo.“