Zlatni svećenički jubilej apostolskog protonotara Josipa Devčića

Ove godine na Uskrs navršava se pedeseta obljetnica misništva apostolskog protonotara Josipa Devčića, zajedno s njim zaređen je i nedavno preminuli Marijan Golec. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku slavljeniku Josipu Devčiću, u kojoj kaže:

» Presvijetli gospodine Apostolski Protonotaru!

Unatoč trenutačnoj teškoj situaciji u svijetu i Hrvatskoj, neumanjenom radošću slavimo svetkovinu Gospodinova uskrsnuća, jer je ono zalog žive nade da nijedna naša ljudska situacija, ni sama smrt nisu izgubljena stanja. Uskrsnoj radosti pridružuje se i druga: Pedeseta obljetnica Vašeg misništva. Od srca Vam čestitam Uskrs i zlatni svećenički jubilej!

Znakovito je da se navedene obljetnice spominjete upravo na Uskrs. Gospodinov pozdrav učenicima „Mir vama“ obznanjuje puninu Božjega dara primljenog po njegovoj muci, smrti i uskrsnuću, te prigodom Vašeg jubileja ima za Vas posebno značenje. „Mir Vama“ za pedeset godina časnog i savjesnog svećeničkog života, požrtvovnog vršenja poslanja u vjernosti Crkvi, Papi, svojim biskupima, Božjem narodu i hrvatskoj domovini. „Mir Vama“ za žrtve koje ste u različitim prigodama i na mnogovrsne načine podnosili zbog naviještanja evanđeoske istine, obrane Crkve i hrvatskog imena. „Mir Vama“ za gotovo pedeset ustrajnih godina služenja u Župi Sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu. „Mir Vama“ za raspoloženje kojim ste primili odluku sv. Ivana Pavla II. o utemeljenju Požeške biskupije, za raspoloživost kojom ste surađujući s biskupom u različitim službama ugradili svoje sposobnosti uma i srca u početke njezina djelovanja. „Mir Vama“ za žar kojim ste pokretali i vodili hodočašća Gospi Voćinskoj u olovnim vremenima ideoloških progona, za upornost u ponovnoj izgradnji razorenog voćinskog Svetišta, za promicanje hodočasničke marijanske duhovnosti.

Želio bih o Vašem zlatnom svećeničkom jubileju iskazati Vam zahvalnost za sve navedeno, napose za plemenitost Vašeg svećeničkog srca, kojom ste svjedočili zajedništvo i poštovanje u suradnji sa svojim biskupom i svećenicima na izgradnji požeške mlade mjesne Crkve. U zahvalnosti za dar Vašeg života i svećeništva, uzdižem Bogu molitvu da Vam bude utjeha, snaga i nagrada na zemlji, a u vječnosti da potpuno na Vama ostvari onu puninu, koju naviješta Isusov uskrsni pozdrav „Mir vama“.

Uz izraze posebnog poštovanja i bratske odanosti, srdačno Vas u uskrslom Gospodinu pozdravljam.«, zaključuje biskup Antun.