Biskupovo pismo bogoslovima Požeške biskupije

Prigodom Uskrsa biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo bogoslovima Požeške biskupije, u kojem kaže:

»Poštovani i dragi bogoslovi!

Ovogodišnju korizmu i Uskrs proslavili smo u izvanrednim okolnostima ugroze koronavirusom i stradanja od potresa u Zagrebu i okolici. Iznenada smo se našli pred izazovima koji ulijevaju strah, uzrokuju nesnalaženje i postavljaju brojna pitanja na koja još uvijek nema cjelovitih odgovora. U navedeno stanje uključeni ste i vi, dijeleći patnje sa svim drugim ljudima zbog brojnih ograničenja koja su vas snašla. Među ostalim, napustili ste i Bogoslovno sjemenište –  izuzev rimske bogoslove – i svoja teološka učilišta. Nalazite se kod svojih roditelja, proživljavajući obiteljski sve ono što je sa sobom donijelo spomenuto stanje.

U uskrsnoj Poruci uputio sam i vama svoju riječ te vam čestitao Uskrs. Ovim pak Pismom želio bih vam posvjedočiti da ste u mojim mislima, molitvama i nadama, te vas ohrabriti. Uvjeren sam da vam okolnosti u kojima se nalazite nisu dušu pomutile, nego pomažu razbistriti mladenačke duhovne obzore. Dok vas izvana pritišće neizvjesnost i patnja, uvjeren sam, još će se snažnijom  očitovati snaga vašega zvanja, pročišćenog Isusovom uskrsnom pobjedom nad zlom i smrću. Činjenica da vas je Gospodin svojim božanskim naumom prepoznao vrijednima, iskazao vam povjerenje i pozvao da krenete putem svećeništva, od takvog je značenja, da vam treba ulijevati sigurnost i u najneizvjesnijim situacijama vašega života. Kad se umnože nevolje, poput sv. Pavla bez dvojbe recite: „Znam komu sam povjerovao“ (2 Tim 1,12) i hrabro idite naprijed, sigurni da vas on voli te svojom ljubavlju osvjetljuje vaše korake i daje im čvrstinu, pa i u životnim slabostima.

Vjerujem da će mu svaki od vas znati u sadašnjim okolnostima posvjedočiti zahvalnost i odanost. Ponajprije, nalazeći se izvan Bogoslovije, potrebno je da molitvom sačuvate svoju svakodnevnu povezanost s Gospodinom, nahranite svoju nutrinu Božjom riječju, čitajući i razmatrajući Sveto pismo, da u dogovoru sa župnikom nastojite svakodnevno sudjelovati na svetoj misi, da često ispitujete svoje misli, želje i opredjeljenja, jesu li u skladu s vašim pozivom. Tako ćete izbjeći opasnost praznine u vašem srcu i nevjere Onome koji vas je pozvao!

Pored toga, valja vam savjesno ostvarivati zadaće koje ste primili na vašim teološkim učilištima, te pratiti online ili na drugi način predavanja i iskoristiti vrijeme za učenje, kako nitko od vas ne bi izgubio semestar. Pri tom se svakodnevno obnavljajte u uvjerenju: „Sve mogu u Onome koji me jača!“  (Fil 4,13). Ostanite povezani  i sa svojim poglavarima i jedni s drugima, te neka vam ovo vrijeme bude prilika za očitovanje vašeg neumanjenog mladenačkog žara u nastojanju oko svoje cjelovite izgradnje.

Moleći Gospodina da njegovom pomoću što prije završi sadašnje izvanredno stanje izolacije, unaprijed se radujem budućim susretima s vama, napose na našim redovitim biskupijskim duhovnim postajama. Na sve zazivam Božji blagoslov, te vas od srca u uskrslom Gospodinu pozdravljam«, zaključio je biskup Antun.