U emisiji Laudato TV biskup pojasnio zahtjev za ukidanje obustave okupljanja u crkvama

U emisiji »Izdvojeno« Laudato televizije, 20. travnja na temu »Jesmo li spremni za vrijeme nakon koronavirusa« telefonski je nastupio i požeški biskup Antun Škvorčević. Na pitanje voditeljice Mirte Marinić o njegovu današnjem zahtjevu da se ukine obustava okupljanja vjernika Požeške biskupije u župama na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, biskup je podsjetio na povoljnu epidemiološku situaciju u navedenim županijama, gdje u jednoj imaju tri a u drugoj četiri oboljele osobe a u posljednjih dvadeset dana nije nitko novi zaražen. Kazao je kako je polazeći od takve situacije i teškog stanja vjernika  pogođenih obustavom vjerskih okupljanja u crkvama promišljao o načinu kako pastoralno krenuti naprijed. Ustvrdio je da je vjernicima bitno njihovo sudjelovanje na euharistijskim slavljima, primanje svete pričesti i drugih sakramenata te teško prihvaćaju da bi svih 16 izuzetih područja u Odluci o mjerama ograničenja društvenih okupljanja koje je izdao Stožer civilne zaštite bilo važnije od  njihova života po vjeri. Biskup je podsjetio kako je prošlog petka, 17. travnja u središnjem Dnevniku HRT-a primarius Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osvrćući se na situaciju u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, kazao: »Postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju.« To je bio poticaj, istaknuo je biskup,  da pošalje molbu Stožeru civilne zaštite RH da se u okviru trenutačnog popuštanja epidemioloških mjera što prije donese odluka o dokidanju mjera obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području navedenih županija, uz pridržavanje preporuka koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 11. ožujka 2020. dao za takva okupljanja.

Biskup je spomenuo kako nije bio sretan što se od početka razgovora o ograničavanju mjera okupljanja vjernika u crkvama rasprava uglavnom svela na to da je blagoslovljena voda, sveta misa s narodom i pričest mogući izvor zaraze te je sve ostalo na pitanju tehničke provedbe obustave okupljanja. Istaknuo je da se nije uzelo u obzir kako je duhovna dimenzija u sadašnjim okolnostima od velike važnosti i za čovjekov imunitet u obrani od virusa, i ostalo samo na provedbi mjera fizičke naravi. Izrazio je mišljenje da je zbog cjelovitosti čovjekove obrane od koronavirusa bilo dobro u Stožer civilne zaštite uključiti i osobu koja bi zastupala duhovnu dimenziju u mjerama protiv zaraze. Spomenuo je važnost molitve, koja je otvaranje naših situacija nemoći onostranom, njihovo povezivanje s Bogom od kojeg očekujemo pomoć, te je ona prvi način na koji vjernik nastupa u teškim situacijama. Ukratko je prikazao nastojanja Požeške biskupije da se komunikacija vjernika i svećenika u sadašnjem izvanrednom stanju ne prekine, te da Crkva ostane vjernicima duhovni oslonac u izolaciji.  Dodao je kako biskupi i svećenici i u ovim okolnostima nastoje činiti onoliko koliko mogu. U crkvi se i dalje redovito slave svete mise, istina bez okupljanja naroda, ali time nije umanjena njezina vrijednost, jer u njoj slavimo Isusovu žrtvu ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt te se vjernici u toj svijesti značajnim brojem uključuju u prijenose internetskim putem.

Biskup je napomenuo kako se u Požeškoj biskupiji tijekom posljednjih korizmenih tjedana nastojalo i u izvanrednim okolnostima održavati u župama korizmene kateheze, koje su internetskim putem stizale župnicima iz Biskupije a oni ih na isti način  proslijedili vjernicima, kako bi im pomogli da žive povezani s Božjom riječju. Istaknuo je da Pastoralni centar Požeške biskupije nastoji oblikovati kateheze priprave za prvu svetu Pričest i svetu Potvrdu te ih župnici i vjeroučitelji elektroničkim putem upućuju kandidatima za navedene sakramente. Zaključio je kako nas ova situacija uči djelovati na nov način i da će to imati pozitivno značenje za pastoralni rad i kad stanje postane redovito. Na pitanje postoje li razgovori na razini Hrvatske biskupske konferencije o dokidanju obustave vjerskih okupljanja u cijeloj Hrvatskoj, biskup je odgovorio da  ih – koliko znade – vode msgr. Puljić, predsjednik HBK i msgr. Palić, generalni tajnik HBK, te je izrazio nadu da će oni uroditi plodom koji će olakšati vjernički pristup svetim misama u crkvi. Na kraju biskup je zahvalio Laudato televiziji za suradnju s Požeškom biskupijom i za promicanje  povezanosti s brojnim vjernicima iz cijele Hrvatske i svijeta.