Priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu internetskim putem u Požeškoj biskupiji

Budući da su zbog opasnosti od zaraze koronavirusom, među ostalim, obustavljena i sva crkvena okupljanja vjernika te imajući u vidu trenutnu ograničenu mogućnost okupljanja kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u crkvenim prostorima, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević odredio je da se priprava za navedene sakramente u Požeškoj biskupiji, suradnjom svećenika i vjeroučitelja, provede internetskim putem.

U tu svrhu Pastoralni centar Požeške biskupije uz pomoć vjeroučitelja Dragane Akšamović, Ana-Marije Biršić Glibo, Katarine Paulić, Darka Papka i Zvonimira Zelenike te biskupijskog povjerenika za medije Marijana Pavelića, u minulom razdoblju priredio je katehetsku građu za prvopričesnike i krizmanike. Građa je podijeljena u pet osnovnih tema koje su osmišljene kroz kratki prikaz sadržaja teme i radni list, kako bi ga pripravnici bez većih poteškoća mogli riješiti u svojemu domu zajedno sa svojim roditeljima. Za prvopričesnike građa sadrži teme: Nedjelja – dan Gospodnji i moja župna zajednica, Posljednja večera – euharistija, Dijelovi mise – služba riječi i euharistijska služba, Ispit savjesti i sakrament pomirenja te Moje mjesto u Crkvi; dok građa krizmanike sadrži teme: Crkva – djelo Duha Svetoga, Sakramenti – dioništvo Božje milosti, Sveta Potvrda, Slavlje sakramenta Potvrde i Moje mjesto u Crkvi. U određenim temama predviđeni su i prigodni video (animirani) filmovi, a za krizmanike i interaktivni kvizovi i igre, kao dodatni katehetski sadržaj. Na kraju su još dodani i osnovni molitveni obrasci za obje katehetske skupine.

Uz pisanu građu, snimljene su i kratke video-kateheze za prvopričesnike i krizmanike koje objedinjuju svu građu pojedine katehetske teme s prilozima i dodacima te na taj način dodatno olakšavaju pripravu za sakramente u ovim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo. Sva katehetska građa dostavljena je elektroničkim putem župnim uredima i vjeroučiteljima u Požeškoj biskupiji, a moguće ju je preuzeti i na web-stranici Požeške biskupije.

Zajedničkom suradnjom župnika, vjeroučitelja i roditelja, primljenu građu dostavljat će se prvopričesnicima i krizmanicima putem interneta, fotokopiranu ili na neki drugi način te tako pripravnicima omogućiti dostatnu pripravu za svete sakramente. Uzevši pak u obzir okolnosti u kojima se nalaze pripravnici za prvu svetu pričest i potvrdu u pojedinoj župi, župnici i vjeroučitelji tijek kateheza organizirat će tako da one po mogućnosti završe u okviru mjesec dana.