Biskup pozvao svećenike na molitvu za kišu i blagoslov polja

Uoči blagdana sv. Marka Evanđelista, požeški biskup Antun Škvorčević pozvao je svećenike na molitvu za dobar urod njiva i prijeko potrebnu kišu. U Pozivu biskup kaže:

»Poštovana i draga braćo svećenici!

Pored opasnosti od zaraze koronavirusom i mjera obrane koje su poduzete, naša trenutačna svakodnevica ispunjena je i drugim nevoljama, među kojima je nakon potresa prije mjesec dana u Zagrebu i okolici još uvijek prisutno značajno podrhtavanje tla. Ugroženo gospodarstvo s malim izgledom za turizam sljedećeg ljeta na Jadranu očitovalo je koliko je u sadašnjem izvanrednom stanju što ga proživljavamo važna poljoprivreda i vlastite mogućnosti prehrane, koju je potrebno što prije oživjeti. Međutim, Slavoniju i druge dijelove pogodio je mraz i nanio veliku štetu voćarstvu a potom trenutačna okovanost sušom ugrozila je i sve druge grane poljoprivrede te prijeti velikim smanjenjem ljetine, što će imati nemale posljedice i za stočarstvo, mljekarstvo i druge privredne grane. Kao vjernici duboko osjećamo to stanje i želimo biti potpora poljoprivrednicima, ponajprije svojom molitvom a potom i na druge moguće načine.

O blagdanu sv. Marka Evanđelista, 25. travnja tradicionalno se obavlja blagoslov polja. Pozivam vas da ne propustimo toga dana biti molitelji za dobar urod naših njiva, vapijući da nam Gospodin daruje potrebnu kišu i prikladne vremenske uvjete tijekom proljeća i ljeta. Neka svaki svećenik na blagdan sv. Marka Evanđelista, spriječen održati procesiju i molitvu u poljima, na početku svete mise u crkvi, primijeni obred blagoslova polja i molitve za kišu, kako je predviđeno u Redu Euharistijskih procesija, kvatri i prosnih dana (Bogoslužje prosnih dana, str. 54-62). U skladu s preporukom uvodne točke 1 i završetka točke 4 navedenog Reda, svećenik će umjesto pokajničkog čina izmoliti Litanije svih svetih, te će u okviru „Grješnici, tebe molimo usliši nas!“ uključiti zazive b) „Da se dostojiš usjeve blagosloviti…) i zaključiti Litanije molitvom (str. 61): „Molimo tvoju dobrostivost…“ Potom se euharistijsko slavlje nastavlja na uobičajeni način, ali tako da se u Molitvu vjernih uključi nakana za prestanak suše,  za dar kiše te za Božji blagoslov poljoprivrednicima da njihov trud što ga ulažu u obradu zemlje urodi dobrim plodom.

Neka svaki svećenik pozove vjernike s kojima je u povezanosti da i oni mole i prikazuju žrtvu na navedenu nakanu.

Uz molitvu da nas Bog prati svojom blizinom tijekom trenutačnog izvanrednog stanja, sve vas srdačno u Gospodinu pozdravljam«, zaključuje biskup Antun.