Priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu internetskim putem

Broj: 694/2020.                                                                     Požega, 20. travnja 2020.

SVIM ŽUPNIM UREDIMA POŽEŠKE BISKUPIJE!

Poštovana i draga braćo župnici!

Dopisom Biskupskog ordinarijata broj 619/2020. od 18. ožujka 2020. te Biskupovim pismom vjernicima o opasnosti koronavirusa „Budni budite i u svako doba molite“ (Lk 21,36), najavljena je priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u svim župama putem interneta. Prve kateheze već su probno održane u nekim župama te smatramo da je nakon uskrsnih blagdana pravo vrijeme da ih održimo u svim našim župama. U prilogu vam dostavljamo na znanje biskupovo Pismo vjeroučiteljima Požeške biskupije te Pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu u kojima je program najavljen i povjereno vjeroučiteljima da ga u suradnji sa svećenicima idućih tjedana provode. Biskupovo Pismo mogu kandidatima za svete sakramente dostaviti svećenici ili vjeroučitelji, o čemu će se dogovoriti. Način pak ostvarivanja online kateheza predstavljen je u dopisu Pastoralnog centra naše Biskupije svim župnicima i vjeroučiteljima (Broj: 101/2020. od 15. travnja 2020.).

Pozivam sve župnike da u skladu s navedenim smjernicama u Pismu vjeroučiteljima nastoje dogovoriti i organizirati sve potrebno kako bi se mogla ostvarivati zadaća koja im je povjerena. Vjeroučitelji su u okviru školske nastave na daljinu već internetski povezani s pripravnicima za navedene sakramente te mogu tim putem djelovati, što je za svećenike ponešto osjetljivije. Tim više, što za e-mail kontaktiranje s djecom i mladima trebaju dobiti suglasnost njihovih roditelja. U župama gdje su svećenici uključeni u poučavanje vjeronauka u školi te su održavali nastavu na daljinu dogovorit će s vjeroučiteljima način zajedničkog ostvarivanja programa. U svim nejasnoćama ili potrebama pomoći u izvođenju programa priprave kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu, Pastoralni centar naše Biskupije stoji na raspolaganju.

Očekuje se da će idućih dana Nacionalni stožer civilne zaštite objaviti određena olakšanja s obzirom na obustavu okupljanja vjernika u crkvenim prostorima te će u skladu s time biti moguće razmišljati o datumima i načinu slavlja prvih svetih pričesti i potvrde u našim župama. O tome će biti donesena odluka na biskupijskoj razini, o čemu će svi župni uredi biti obaviješteni.

Zahvaljujem vam za spremnost da u ograničenim okolnostima pastoralno zajednički nastojimo činiti ono što je moguće. Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar