Preminuo svećenik Požeške biskupije Ivan Mitrović

Preminuo je svećenik Požeške biskupije vlč. Ivan Mitrović. Biskup Antun Škvorčević obavijestio je o tom svećenike Požeške biskupije i rodbinu preminulog svećenika posebnim pismom u kojem navodi:

„U kratkom vremenu izvanrednih okolnosti ugroze koronavirusom, nakon nedavne smrti preč Marijana Goleca i vlč. Tomislava Vučura, Gospodin je pozvao u vječnost još jednog svećenika Požeške biskupije, vlč. Ivana Mitrovića. Prije nekoliko tjedana njegovo se zdravstveno stanje pogoršalo te je bio smješten u požešku Bolnicu, a prije tjedan dana prešao je na palijativni odjel Bolnice sv. Rafaela na Strmcu, gdje je – okrijepljen svetim sakramentima – preminuo u večernjim satima, 26. travnja 2020. u 55. godini života i 29. godini svećeništva. Želio bih izraziti svoje kršćansko suosjećanje braći svećenicima Požeške biskupije, njegovoj sestri Branki udanoj Jelinić sa suprugom Tomom, sestri Anđelki udanoj Poldrugo sa suprugom  Lucianom, djecom Robertom, Paolom i Adrianom te drugoj tugujućoj rodbini. U zahvalnosti za sve dobro koje je preminuli svećenik Ivan učinio u služenju Božjem narodu, molim da mu nebeski Otac oprosti slabosti i udijeli vječni mir u slavi svoga uskrslog Sina. Svaki će svećenik Požeške biskupije u skladu s pobožnim običajem prikazati za njega jednu svetu misu. Tijelo preminulog subrata svećenika Ivana bit će položeno u grob pokraj majke i oca na slavonsko-kobaškom groblju u Kloštru, 28. travnja 2020. u najužem krugu njegove obitelji, kako to traže propisi u vrijeme ugroze koronavirusom. Po završetku izvanrednog stanja okupit ćemo se u župnoj crkvi u Slavonskom Kobašu, te se oprostiti od preminulog svećenika i prinijeti svetu misu za njegovu dušu.

Velečasni Ivan Mitrović rođen je 17. srpnja 1965. u Slavonskom Brodu od oca Petra i majke Ane r. Pesić. Osnovnu školu završio je u Slavonskom Kobašu. Kao svećenički kandidat upisao se potom u Međubiskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu te je ondje pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Vojni rok služio je 1984./1985. u Vranju i Tetovu. Kao pitomac Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, nastavio je školovanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za đakona zaređen je 14. listopada 1990. a za svećenika, 23. lipnja 1991. u zagrebačkoj katedrali po rukama kardinala Franje Kuharića. Iste godine povjerena mu je služba župnog vikara u Dugoj Resa, zatim 1992. imenovan je župnim vikarom u Oroslavju, 1993. u Novoj Kapeli, 1994. u Župi Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški. Godine 1997. postaje upraviteljem Župe Mačkovac. Nakon uspostave Požeške biskupije 1997. kao upravitelj spomenute Župe, teško stradale u Domovinskom ratu pridružen je članovima biskupijskog Odbora za gradnju i obnovu crkvenih objekata. Od 1999. pa sve do 2002. upravitelj je Župe Požeške Sesvete, da bi mu potom navedene godine bila povjerena uprava Župe Sladojevci. Zbog zdravstvenih razloga 2008. razriješen je službe u Sladojevcima te imenovan pastoralnim suradnikom u Župi sv. Luke Evanđelista u Novskoj. Potom 2009. preuzima službu pastoralnog suradnika u Župi Jasenovac. Zbog zdravstvenih razloga i potrebe liječenja 2011. godine razriješen je spomenute službe, a 2015. je umirovljen.

Od srca zahvaljujem svima onima koji su preminulom svećeniku Ivanu tijekom života bili dobri, napose u vrijeme slabosti i bolesti, te zadnjih teških dana. Dok njegovu dušu povjeravamo milosrdnom Bogu, trajno mu čuvajmo spomen u našim molitvama“, završava pismo biskupa Škvorčevića.