Biskup u Katedrali predvodio euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja

U četvrtak, 30. travnja, pred Nedjelju Dobroga Pastira požeški biskup Antun Škvorčević zajedno sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije Avilske predvodio je euharistijsko klanjanje s posebnom molitvenom nakanom za duhovna zvanja koje se putem interneta izravno prenosilo na web i facebook stranici Požeške biskupije.

Nakon što je uputio evanđeoske iskaze vjere Isusu Kristu u euharistijskom otajstvu – Kruhu za život svijeta, biskup Antun je uveo u klanjanje podsjećajući koliko su Crkvi potrebni dobri i sveti svećenici kako bi mogla izvršiti poslanje naviještanja Isusove radosne vijesti i služenja čovjekovu spasenju. Rekao je kako nas je »Isus upozorio da ne možemo računati s dovoljnim brojem radnika na Božjoj njivi, ako ne budemo s njime surađivali i za to ga molili. Gospodinove su riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10,2). Ove večeri želimo na poseban način biti zajedno u molitvi pred Isusom u euharistijskom otajstvu za tu tako važnu i plemenitu nakanu. U toj molitvi smo na poseban način sjedinjeni sa siromašnim sestrama sv. Klare koje su prije dvadeset godina došle u Požegu kao poseban dar koji je Bog udijelio našoj mladoj mjesnoj Crkvi prigodom Velikog jubileja 2000. obljetnice kršćanstva te osnovale svoj samostan kako bi s nama bile trajne moliteljice za duhovna zvanja i posvećenje naših svećenika.« Biskup je također istaknuo kako sestre klarise nisu same u navedenom važnom služenju. – »Godine 2004. osnovali smo Djelo za duhovna zvanja, te su im se pridružili brojni molitelji iz mnogih župa naše Biskupije koji u jednostavnosti i skromnosti svoga života, ali velikim budnim vjerničkim srcem i spremnošću na žrtvu upravljaju Gospodinu molitvu za duhovna zvanja i za vjernost svećenika u njihovu poslanju. Svi oni svojim molitvenim žarom vrše dragocjenu zadaću na koju nas je Isus pozvao: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se“! (Mt 7,7). Njihovo kucanje na vrata božanskog srca služba je posebnog dostojanstva u našoj Biskupiji“ Biskup je izrazio svoju uvjerenost da će „Bog po njihovoj molitvi i žrtvi dovoljnom broju mladih ljudi darovati svjetlo svoga Duha kako bi prepoznali da ih on zove te se hrabro odazovu postati svećenici, suradnici Isusa Krista na djelu spasenja, i posvema združeni s njime uložiti svoj život za čovjekovo vječno dobro.«

Potom je naviješten ulomak iz Matejeva evanđelja (Mt 9,35-38) koji donosi Isusovu konstataciju i poziv učenicima: »Žetve je mnogo, a radnikâ malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.« na što se nadovezalo promišljanje pape u miru Benedikta XVI. koje je napisao prigodom Svjetskog dana molitve za zvanja 2009. godine.

Na koncu su Isusu Kristu upućene molbenice koje su zaključene molitvom za duhovna zvanja te blagoslovom s Presvetim koji je udijelio biskup Antun.