Apostolski protonotar Josip Devčić proslavio zlatni svećenički jubilej

Na četvrtu vazmenu nedjelju, 3. svibnja u Župi Svetoga Mihaela Arkanđela u Stražemanu, apostolski protonotar i umirovljeni župnik Josip Devčić proslavio je pedeset godina misništva. S obzirom na izvanrednu situaciju, jubilej je proslavljen s manjim brojem vjernika.

Na početku misnoga slavlja stalni đakon Zdravko Ticl uputio je slavljeniku čestitku u kojoj mu je u ime vjernika župe Stražeman, ali i drugih brojnih prijatelja i suradnika zahvalio na tolikim godinama zauzetoga služenja i marljivoga rada. Na osobit način spomenuo se značajnih događaja kao što je posvetilo župne crkve, progon poradi Stepinčeva lika. Također, trajni đakon istaknuo je  zauzetost koju je zlatomisnik ugradio u novoosnovanu Požešku mjesnu crkvu kao njezin prvi generalni vikar te doprinos koji je dao pri ponovnoj izgradnji Voćinske crkve, srušene za vrijeme domovinskoga rata. Nakon pozdravnoga govora slavljeniku, okupljeni župljani pljeskom i cvijećem čestitali su svome jubilarcu.

U uvodu u euharistijsko slavlje protonotar Devčić spomenuo se svojih pokojnih roditelja koji su ga pratili i podupirali na putu svećeništva, a u homiliji se posebice zahvalio svim župljanima s kojima je godinama uspješno surađivao. Istaknuo je kako se nikada nije želio odreći svećeničkoga ideala da služi Crkvi i hrvatskome narodu kojemu je poslan. Slavljenik je potom zahvalio Bogu koji mu je dao snage kroz tolike godine služenja i suradnje. Spomenuo se i Franje Pipinića, pokojnoga župnika Župe Svete Terezije Avilske u Požegi, kao i svoga zareditelja kardinala Franje Kuharića.

Uz okupljene vjernike, u misnom slavlju koncelebrirao je župnik Robert Mokri, koji je na koncu euharistijskoga slavlja zahvalio zlatomisniku za bratsku svećeničku povezanost i potporu. Jubilej pedesete obljetnice svećeništva zaključen je himnom “Tebe Boga hvalimo”, u koji je, kako je rekao zlatomisnik, utkana zahvala Bogu, ali i tolikim, brojnim ljudima s kojima se za vrijeme svoje svećeničke službe susretao.