Stota obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II. u Požeškoj biskupiji

Prigodom 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo svećenicima Požeške biskupije kojim ih poziva da sljedeće nedjelje na svetim misama zahvale Bogu na daru života sv. Ivana Pavla II. U Pismu biskup kaže:

»Na današnji dan, spomen Gospe Fatimske, 13. svibnja 1981. papa Ivan Pavao II. bio je pogođen pucnjem na Trgu sv. Petra u Rimu, kojim ga je Mehmet Ali Agça namjeravao ubiti. Sveti Otac je teško ranjen, a do danas nije dokraja rasvijetljeno tko je naručitelj njegova ubojstva. Poruke fatimskih ukazanja, Papino marijansko gesla Totus tuus, i sve ono što se zbivalo u svijetu, napose komunističkom te način na koji je vršio poslanje nasljednika sv. Petra, potiču nas da navedenu ljudsku ubojitu namjeru čitamo u širem, Božjem svjetlu. Papa Wojtyła putnik, nakon ranjavanja znakovito je postao papa patnik, te je njegovo djelovanje do kraja života bilo na poseban način označeno Isusovim pashalnim otajstvom muke, smrti i uskrsnuća. Nedokučivi su Božji putovi! Vjernički ih naslućujemo, ali ih ne možemo dokraja shvatiti, jer je spomenuto Isusovo otajstvo trajna Božja sastavnica, utkana u povijesti čovjeka i svijeta.

U navedenom ozračju, nakon svoga prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj 1994. a prije drugog pohoda 1998. kada je u Mariji Bistrici proglasio blaženim Alojzija Stepinca, papa Ivan Pavao II. osnovao je 1997. godine Požešku biskupiju. Ona je po svom svetom Utemeljitelju uključena u navedeni otajstveni dinamizam i ostaje za svu budućnost njime označena kao baštinom vlastitih početaka, dubokih duhovnih korijena.

Stoti rođendan sv. Ivana Pavla II., 18. svibnja 2020. stoga je povijesna postaja naše mjesne Crkve na kojoj se želimo zaustaviti pred Papinim svetim likom. U svim našim župama zahvalit ćemo Bogu za svetog Utemeljitelja, moliti  njegov zagovor, kako bismo još šire otvorili vrata Kristu, te poput njega povjereni Isusovoj svetoj Majci, uzmognemo biti vjerni Kristovi učenici, da se po nama „preslavno djelo evangelizacije“ (…) sada nastavi novom snagom“, kako je to Ivan Pavao II. poželio u Apostolskom pismu o osnutku naše Biskupije.

U nedjelju, 17. svibnja 2020., predvečerje 100. rođendana sv. Ivana Pavla II. svećenici će u svim župama i na svakoj svetoj misi podsjetiti vjernike na dar koji nam je Bog udijelio po životu i služenju pape Wojtyłe.  Pozvat će ih da mu zahvale za dobrotu, utjehu i ohrabrenje koje nam je iskazivao tijekom Domovinskog rata, priznanjem Hrvatske neovisnom državom, trima pastoralnim pohodima našoj domovini, a napose osnutkom Požeške biskupije i krunjenjem lika Gospe Voćinske te poticajem da čišćenjem pamćenja pristupimo našoj teškoj prošlosti i s Bogom njegujemo nade o našoj budućnosti. Navedene nedjelje svoju zahvalu očitovat ćemo u Molitvi vjernih i himnom Tebe Boga hvalimo prije završnog misnog blagoslova, koji ćemo zaključiti Molitvom sv. Ivanu Pavlu II. i poklikom Sveti Ivane Pavle, moli za nas! U prilogu dostavljamo spomenutu Molitvu i  Himan sv. Ivanu Pavlu II., koji je moguće zapjevati na početku svete mise ili u nekom njezinom drugom prikladnom dijelu.

U požeškoj Katedrali, u nedjelju 17. svibnja 2020. bit će na navedeni način označena 100. obljetnica Papina rođenja. Na sam stoti rođendan, 18. svibnja 2020. u 18.30 sati dijecezanski biskup predvodit će u kapeli sv. Ivana Pavla II. kripte Katedrale pred relikvijom našeg svetog Utemeljitelja zahvalno euharistijsko slavlje u zajedništvu sa svećenicima iz grada Požege.«