Sprovod oca svećenika Matije Jurakovića

Na mjesnom groblju u Lazama, 26. svibnja sahranjen je Nikola Juraković, otac umirovljenog svećenika i kanonika Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi Matije Jurakovića te djed ravnatelja Katoličke osnovne škole u Novskoj i upravitelja župe Međurić Krunoslava Jurakovića. Sprovodne obrede, na kojima je uz mnoštvo vjernika sudjelovalo četrdesetak svećenika, među kojima su bili i kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, predvodio je izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, prepošt Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi Ivica Žuljević. Tijekom obreda prepošt Žuljević pročitao je sažalnicu, koju je biskup Antun uputio svećeniku Matiji i ostaloj rodbini preminulog Nikole:

»Prečasni Gospodine! U jutarnjim satima, 24. svibnja 2020. Vaš cijenjeni otac Nikola u 92. godini života predao je dušu svome Stvoritelju. Primite izraze moga kršćanskog suosjećanja, koje iskreno dijelim i s njegovom vjernom suprugom Marijom, sinom Stjepanom s obitelji i Krunoslavom svećenikom te sinom Jurjem s obitelji. Biografija oca Nikole ispisana je vjernošću Bogu, Crkvi i obitelji. Plemeniti pokojnik nije očitovao ni najmanju sumnju da Bogu treba dati prvenstvo u vlastitom životu i obitelji. Svjedočio je to neizostavnim sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi u Zapolju, a radnim danom kad se ona slavila u Lazama, te različitim pobožnostima. Koliko mu je stalo do Crkve kao svoje duhovne obitelji iskazao je velikom zauzetošću kad se osnivala župa u Zapolju te je kao član Odbora za gradnju župne crkve marno surađivao s prvim župnikom fra Branimirom Kosecom a potom i kao član župnog vijeća. Od srca zahvaljujem vjerniku Nikoli što se velikom nesebičnošću ugradio u zajedništvo Isusove Crkve.

No, s ništa manje žara poštovani pokojnik Nikola očitovao je ljubav i požrtvovnost tijekom 69 godina braka sa suprugom Marijom, primivši od Boga troje djece i odgojivši ih za vrijednosti koje oplemenjuje naše postojanje, među njima i za vjeru te povezanost s Crkvom. Bio je svjedokom opredjeljenja svojih sinova za život: Matija je postao svećenik a svaki od druge dvojice sinova primio je na svijet po četvero djece, te se obitelj ponosi s osmero unučadi dide Nikole i bake Marije, među kojima je Krunoslav svećenik i četvero praunučadi. Kakvog li bogatstva za koje je otac, dida i pradjed Nikola živio i u njem pronalazio smisao na zemlji! Zacijelo je trajna povezanost svih naraštaja obitelji Juraković u Lazama te raspoloženje vjere i pobožnosti u njihovu domu bilo ozračje u kojem se moglo roditi zvanje dvojice svećenika: Matije i Krunoslava. Rijedak je to primjer obiteljskog života za koji želim izraziti sasvim posebnu zahvalnost didi Nikoli. On se svrstao među hrvatske pravednike, jer je svoj život na zemlji povjerio u Božje ruke, te vjerujem da ga je sada u svoj vječni zagrljaj primio onaj Otac nebeski, koji nas je u Sinu svome oslobodio ropstva smrti da bi nam u besmrtnosti darovao konačni smisao našeg postojanja. Neka je ocu Nikoli laka hrvatska zemlja u koju polažemo njegovo smrtno tijelo, a ostane živ spomen u svima onima koji su ga voljeli i poštivali i koji svojim molitvama neće dopustiti da se ugasi povezanost s njime s onu stranu groba.

Dok zajedno s najbližima preminulog oca Nikole zahvaljujem Bogu za dar njegova dugog i bogatog života te plodove vjernosti Bogu, Crkvi i obitelji, molim da Gospodin svima tugujućima udijeli svoju utjehu.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu«, zaključuje biskup Antun svoju sažalnicu.

Fra Nenad Meter, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju riječima zahvale i kršćanske utjehe oprostio se od župljanina i uzornog vjernika Nikole, istaknuvši njegovo svjedočanstvo kršćanskog života, kao i njegov veliki doprinos izgradnji župnog zajedništva. Po završetku sprovodnih obreda svećenici i vjernici uputili su se u župnu crkvu Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja u Zapolju, gdje je za pokojnog Nikolu služena sveta misa zadušnica, koju je predvodio prepošt Žuljević.